Alkohol och sex

Alkohol påverkar både känslolivet och omdömet. Många känner att de blir avslappnade efter några öl, att några drinkar får igång snacket och att ens sällskap blir både vackrare och trevligare ett par glas in på kvällen. Men alkohol och sex är en dålig kombination.

Oskyddat sex

Många tror att de allra flesta unga är fulla första gången de har sex. Men undersökningar visar att majoriteten faktiskt är nyktra vid sexdebuten. Däremot är oskyddat samlag vanligare bland dem som varit berusade vid sitt första samlag och bland de som har druckit före sex.

Ibland tjatar killar och säger att man är tråkig om man inte gör något. Då känner man sig dum och är rädd att han ska sprida rykten.

Sabina 16 år, Göteborg

Sex man ångrat

Tyvärr händer det att unga har sex mot sin vilja när de är fulla. Bland de som dricker svarar 10 procent av tjejerna och killarna i nian och 16 procent av eleverna i årskurs 2 på gymnasiet att de har haft sex på fyllan som de sedan ångrat. Som vuxen är det viktigt att du pratar med ditt barn om det här, och gör helt klart att man bara ska ha sex om man verkligen vill. Och att det givetvis inte finns några som helst ursäkter för övergrepp.

Om man försöker hångla med någon men blir dissad kan man skylla på att man var full.

Hanna 16 år, Göteborg

Både det fysiska och psykiska blir sämre

Alkohol kan inte bara medverka till oskyddat eller oönskat sex, den kan också påverka kroppen och känslorna. Med alkohol i kroppen är det svårt att känna den närhet som man både kan få och ge när man är fysisk med någon annan.

Kan försämra självkänslan

För många kan det kännas lättare att ha sex när de har druckit alkohol. De känner sig avslappnade och vågar mer. Men om man börjar med att vara berusad när man är fysisk med någon annan, är risken stor att det med tiden känns naturligt och rätt att alltid vara det och att man inte vågar utan att ha druckit.

Mer att läsa om samma ämne

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida