Alkohol och sex

Alkohol påverkar både känslor och omdömet. Många känner att de blir avslappnade när de druckit och att både en själv och andra blir intressantare. Men alkohol och sex är en dålig kombination.


INTRESSET FÖR SEX ÖKAR

Under tonåren ökar intresset för sex och de flesta ungdomar har sina första sexuella upplevelser. Många vuxna tror att unga är berusade första gången de har sex. Det stämmer inte. De flesta har inte druckit alkohol vid sexdebuten.

"Om man försöker hångla med någon men blir dissad kan man skylla på att man var full".

Hanna 16 år, Göteborg

KAN FÖRSÄMRA SJÄLVKÄNSLAN

Kärlek och sex kan vara både härligt och knepigt. Många kan uppleva att alkohol gör dem mer avslappnade och modiga i stunden. Och blir det pinsamt har man något att skylla på. Men med alkohol i kroppen är det svårare att uppleva närheten i stunden och att känna av både sina egna och andras gränser.

Om de första sexuella upplevelserna med någon sker när man är berusad finns också risken att det med tiden känns naturligt att vara det. Det kan i sin tur leda till att man drar sig för närhet och sex om man inte druckit alkohol.

Visa att du gärna pratar med ditt barn och att du är medveten om att sex kan vara både härligt och svårt. Påminn också om att ett nej alltid är ett nej.

OSKYDDAT SEX

Alkohol försämrar omdömet och en del ungdomar har oskyddat sex efter att de druckit. Tjejerna tar oftare ett större ansvar inför och under samlaget men även i efterhand, exempelvis för att testa sig för sexuellt överförbara infektioner. Prata med ditt barn om vikten av att alltid skydda sig vid sex

"Många är otrogna på fyllan. Man tänker liksom inte utan bara gör".

Julius 15 år, Örebro

SEX MAN ÅNGRAR

Bland dem som dricker svarar drygt var tionde tjej och kille i årskurs 2 på gymnasiet att alkohol lett till sex som de ångrat. Det händer också att ungdomar utsätts för sexuella kränkningar och övergrepp när de är berusade.

Som vuxen är det viktigt att prata med sitt barn om att bara ha sex om man verkligen själv vill det, att det aldrig är okej att tjata på någon att ha sex och att det inte finns någon ursäkt för att kränka någon eller begå ett övergrepp.

Visa att du finns där och uppmuntra ditt barn till att berätta om något inte känns bra. Det som kan kännas svårt och obekvämt i samtalet får inte stå i vägen för det stöd som du kan ge ditt barn.

UNGA SER PÅ PORR

Pornografi har blivit en lättillgänglig och stor del av många tonåringars liv. Den porr unga ser på idag är ofta ensidig och frikopplad från känslor. Unga möts av grovt, aggressivt och förnedrande innehåll.

De negativa effekterna av att unga ser på porr är många, från prestationsångest och påverkad kroppsuppfattning till fysiska skador. Ungdomar som tittar mycket på porr dricker också mer alkohol än ungdomar som inte gör det.

Det är viktigt att du som vuxen pratar med ditt barn om att det som skildras inte speglar verkligheten om närhet och sexuella relationer. Försök att nyansera bilden som porr ger och lyft riskerna. Tips på mer läsning och stöd hittar du här. 

Tonårstjej som dricker te på café.
Foto: Pablo Frisk

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida