Tips på hur du hjälper någon att hantera alkohol smartare

Hoppa över att dricka alkohol tillsammans med personen. På så sätt kan du göra det lättare för personen att dricka mindre.

Hitta på saker som ni båda gillar att göra och som inte involverar alkohol. Att befinna sig i alkoholfria miljöer gör det lättare för personen då den inte behöver tacka nej.

Om någon försöker ändra sina alkoholvanor och trappa ned på sin alkoholkonsumtion kan du vara med som ett stöd på vägen. Visa gärna att du ser framstegen.

Förhärliga inte alkohol på sociala medier. Bilder på öl, vin eller drinkar i samband med roliga tillställningar eller semestrar kan öka alkoholsuget och glorifieringen av alkohol.

Försök undvika att skratta om personen gör knasiga saker på grund av berusning eller drar gamla fyllehistorier. Det kan ge intrycket av att du uppskattar eller stödjer drickandet.

Händer det att du dricker tillsammans med den du är orolig för?

Ibland kan det vara svårt att ändra på sina egna vanor, men tänk på att det kan vara ännu svårare för din kompis att ta steget ensam.

Bra! Kolla med era gemensamma vänner – det kanske finns något de kan förändra i sin relation till din kompis och dennes drickande?

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om någon av er behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Anhörigstödet

  På Anhörigstödet finns information, forum och råd för dig som är anhörig till någon med beroendeproblem.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.