Hur pratar jag med någon jag är orolig för?

Ta snacket vid ett tillfälle när ni båda mår bra. Om någon av er är berusad eller ur form så är det bättre att vänta till en annan dag.

Berätta om ett konkret tillfälle som gjort dig orolig. Var specifik och tydlig med vad som har hänt och hur det kändes. Exempel: ”Jag blev nervös i fredags när du var berusad redan när du kom till syrrans middag.”

Försök se till att det blir ett samtal där ni båda får prata och att ingen hamnar i underläge.

Prata utifrån dig själv. Börja dina meningar med “Jag…” då hamnar inte den du pratar med i försvarsläge lika lätt. “Jag känner mig orolig för…” “Jag undrar hur du tänker kring…”

Berätta om vad det är som fått dig att oroa dig. Säg inte åt personen vad du tycker den ska göra - beskriv din egen upplevelse och känsla.

Om personen försvarar sig eller inte verkar vilja prata om ämnet - släpp det. Ofta kan det ha gjort nytta ändå, och ni kan prata om det igen en annan gång.

De flesta som söker hjälp för sina alkoholvanor gör det för att någon i deras närhet berättat att de är oroliga för dem.

Källa: PLOS ON (forskningsartikel)

Hur allvarligt tror du att personens drickande är?

Det är väldigt bra att du bryr dig! Läs vidare så får du fler tips om vad du kan göra.

Då kan du behöva mer stöd än vad vi kan ge dig. Vänd dig till Alkohollinjen, 020-844 448, där får du stöd och råd helt kostnadsfritt.

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om någon av er behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Anhörigstödet

  På Anhörigstödet finns information, forum och råd för dig som är anhörig till någon med beroendeproblem.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.