5 tips om hur du kan prata med den du är orolig för

Försök att skapa ett samtal där ni båda får prata, så att det inte handlar om att du ”säger till” någon. Fråga hur din vän själv tänker.

Ta samtalet när personen är nykter, och i en lugn och trygg miljö som ni trivs i. Känslorna blossar ofta upp just i stunden när jobbiga saker händer, men det är bättre för er båda om du kan undvika att ta snacket när din vän är påverkad.

Berätta om ett konkret tillfälle som gjort dig orolig. Var specifik och tydlig med vad som har hänt och hur det kändes. Säg ”Jag blev nervös i fredags när du var full redan när du kom till syrrans middag.”

Prata utifrån dig själv. Börja dina meningar med ”Jag…” Det hjälper dig att hålla samtalet kring dina upplevelser. Och det hjälper din vän att inte känna sig påhoppad – och hamna i försvarsläge.

Prata om vad i din väns beteende som oroar dig. Men kom inte med goda råd, om din vän inte frågar efter det. Säg inte hur du tycker din vän ska agera, vad hen ska göra och inte.

67% har påverkats negativt av sina vänners alkoholkonsumtion.

Källa: IQ/Sifo 2017

Hur allvarligt tror du att personens drickande är?

Det är väldigt bra att du bryr dig! Läs vidare så får du fler tips om vad du kan göra.

Då kan du behöva mer stöd än vad vi kan ge dig. Vänd dig till Alkohollinjen, 020-844 448, där får du stöd och råd helt kostnadsfritt.

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om någon av er behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Anhörigstödet

  På Anhörigstödet finns information, forum och råd för dig som är anhörig till någon med beroendeproblem.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.