5 saker om hur alkohol påverkar hälsan

Alkohol kan tillfälligt dämpa ångest och oro, men effekten är kortvarig och ångesten förvärras ofta efteråt. Det beror på att alkoholen aktiverar kroppens alarm- och stressystem så att upplevelsen av oro, fara eller ångest blir värre.

Dricker du mycket kan du få minnesluckor, som kan jämföras med en mildare hjärnskada.

Alkohol kan underlätta för dig att somna snabbare eftersom den får dig att slappna av. Men sömnens kvalitet försämras genom att du inte sover tillräckligt djupt.

Att alkohol kan skada hjärnan vet du säkert. Men eftersom den utvecklas ända upp till 25-årsåldern är ungas hjärnor ännu känsligare.

När kvinnor dricker mycket ökar mängden manligt könshormon i kroppen samtidigt som mängden kvinnligt könshormon minskar. För män är det tvärtom. Dricker man mycket kan det bli svårare för både kvinnor och män att få barn.

2 till 4 Depression är 2 till 4 gånger vanligare hos de som dricker mycket än hos de som dricker måttligt.

Källa: Systembolaget

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om någon av er behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Anhörigstödet

  På Anhörigstödet finns information, forum och råd för dig som är anhörig till någon med beroendeproblem.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.