Många gånger dricker tonåringar alkohol för att…

…bli en del av gemenskapen. Du har själv varit ung och minns kanske att tonåren kunde vara rätt jobbiga? Som tonåring kan man ibland känna sig vilsen och ensam, med en stark önskan om att passa in. Och då kan alkohol vara ett sätt att göra det.

…testa på vuxenlivet. Som tonåring vill man gärna vara mer vuxen än barn. Ofta är det känslan av att vara vuxen som får unga att dricka.

...det verkar spännande. Att man blir nyfiken på alkohol i tonåren är inte så konstigt. Man har under uppväxten förmodligen sett en och annan berusad vuxen, både i verkligheten och i filmer och serier. Man vill testa hur det smakar, funkar och känns att bli full.

…våga. Det där med närhet och sex kan vara känsligt. Alkohol kan upplevas som en hjälp när man ska ta kontakt. Det kan få en att känna sig modigare och mer attraktiv - går det snett kan man skylla på fyllan.

…det verkar vara en naturlig del av livet. I filmer kan man se hur folk dricker mycket utan att det direkt märks. I sociala medier syns lyxiga drinkar och vinglas i solnedgången. Även alkoholreklamen bidrar till att skapa tonåringarnas bild av livet.

Att förstå varför din tonåring dricker alkohol är en bra grund för att kunna prata om det. Visa att du finns där och vill stötta din tonåring.

Andelen elever i nian som varit berusade före 13 års ålder har gått ner från cirka 20 procent (år 2000) till ungefär 4 procent (år 2017).

Källa: CAN, Skolelevers drogvanor 2017

Hur tror du att tonåringars drickande har förändrats de sista tio åren?

“Alkoholkonsumtionen hos unga har sjunkit till mer än hälften på bara 10 år. Det är ungdomarna som visar vägen. Inte de vuxna”

Källa: Håkan Leifman, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

 

“Alkoholkonsumtionen hos unga har sjunkit till mer än hälften på bara 10 år. Det är ungdomarna som visar vägen. Inte de vuxna”

Källa: Håkan Leifman, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du som förälder behöver mer stöd

 • BRIS VUXENTELEFON

  För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Här får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

 • RÄDDA BARNENS FÖRÄLDRATELEFON

  Rädda Barnens Föräldratelefon finns för dig som har frågor som rör barn och föräldraskap. Här svarar föräldrar runtom i Sverige för att ge stöd och hjälp.

 • FÖRÄLDRATELEFONEN

  För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Föräldratelefonen.

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.