Tonåringar dricker ofta alkohol för att…

…andra gör det. Många säger att de dricker av sociala skäl, för att lära känna nya kompisar, till exempel.

…testa på vuxenlivet. Som tonåring vill man gärna vara mer vuxen än barn. Ofta är det känslan av att vara vuxen som får unga att dricka.

...det verkar spännande. Att man blir nyfiken på alkohol i tonåren är inte så konstigt. Man har under uppväxten förmodligen sett en och annan berusad vuxen, både i verkligheten och i filmer och serier. Man vill testa hur det smakar, funkar och känns att bli full.

…ha kul och våga. Många ungdomar som dricker alkohol säger att de tycker om känslan och att alkohol gör saker roligare. Alkohol kan också kännas som ett hjälpmedel för att våga göra saker.

…det verkar vara en naturlig del av livet. De flesta vuxna i Sverige dricker alkohol, i filmer och på TV dricks det ofta och i sociala medier matas unga med bilder på drinkar i solnedgången.

...de inte mår bra. Ungdomar som berättar att de inte trivs med livet dricker både oftare och mer än andra jämnåriga. Det kan också vara så att tonåringar som dricker mer mår sämre som en direkt följd av det.

Ungdomar dricker oftast starksprit, starköl, alkoläsk eller cider.

Källa: CAN, Skolelevers drogvanor 2022

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du som förälder behöver mer stöd

  • BRIS VUXENTELEFON

    För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Där får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

  • FÖRÄLDRALINJEN

    För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Minds stödlinje – Föräldralinjen.

  • Alkohollinjen

    Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.