Tips inför högtider när många dricker alkohol

Prata om det. Fråga ditt barn hur planerna för kvällen ser ut, om det kommer att drickas alkohol och hur hen tänker kring det. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så. Visa att du alltid finns där.

Köp inte ut alkohol. De ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Om du köper ut visar du dessutom att det är okej att dricka, även om man inte är vuxen.

Motverka att andra köper ut. Det vanligaste sättet för tonåringar att få tag på alkohol är genom sin pojkvän eller flickvän, kompisar eller kompisars syskon. Prata med de i ditt barns närhet som är över 20 år och hjälp dem att säga nej.

Håll koll. Se till att ditt barn har med sig mobilen, eller att ni på något sätt kan höras av under kvällen. Kanske kan ni komma överens i förväg om särskilda tider. Se till att du eller någon annan vuxen kan hämta om det skulle behövas.

Kom överens med andra. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester och tider. Du underlättar för din tonåring om kompisarna har samma regler.

Föreslå aktiviteter. Det finns massvis med olika saker ungdomar kan göra runt högtiderna. Har man en bestämd aktivitet att se fram emot är risken mindre att man driver runt planlöst på stan.

85% av ungdomar tycker det är bra att föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol.

Källa: IQ/Norstat 2018

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du som förälder behöver mer stöd

 • BRIS VUXENTELEFON

  För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Här får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

 • RÄDDA BARNENS FÖRÄLDRATELEFON

  Rädda Barnens Föräldratelefon finns för dig som har frågor som rör barn och föräldraskap. Här svarar föräldrar runtom i Sverige för att ge stöd och hjälp.

 • FÖRÄLDRATELEFONEN

  För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Föräldratelefonen.

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.