6 tips när din tonåring har föräldrafritt

Ring och stäm av läget. Om din tonåring ska vara ensam hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

Ta hjälp av andra vuxna. Ett problem med fester som urartar är att ungdomar inte vågar höra av sig till någon vuxen i tid. Därför kan det vara bra att göra upp med andra föräldrar eller grannar om att komma förbi och titta till ungdomarna under kvällen.

Hjälp till att säga nej. De flesta tonåringar vill faktiskt inte ställa till med fest. Ofta är det andra runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det kan kännas knepigt, men att det är moget och smart att säga ifrån.

Prata om nätets risker. Om man skriver i sociala medier att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fel personer. Prata gärna om innebörden av att publicera saker i sociala medier och vad som är lämpligt.

Plocka bort alkoholen. Trots att det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, kan det vara bra att låsa eller tömma barskåpet hemma för att inte riskera att din tonåring eller någon av hens kompisar gör det.

Du måste inte säga ja. Om du inte låter din tonåring vara ensam hemma behöver inte det betyda att du inte litar på hen. Dessutom är det bra att lära sig att kompromissa.

10% av tjejerna i nian anger att de har haft sex på fyllan som de sedan ångrat.

Källa: CAN, Skolelevers drogvanor 2019

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du som förälder behöver mer stöd

  • BRIS VUXENTELEFON

    För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Där får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

  • FÖRÄLDRALINJEN

    För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Minds stödlinje – Föräldralinjen.

  • Alkohollinjen

    Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.