5 bra saker att tänka på för dig som tonårsförälder

Våga prata om alkohol. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det.

Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.

Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.

Ta hjälp av andra föräldrar. Det kan vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

Hjälp till att säga nej. Ge ditt barn bra argument och berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även när alla andra säger ja. Berätta också att det faktiskt inte är sant att alla ungdomar dricker.

Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och värderingar kring alkohol som du förmedlar till ditt barn.

9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol.

Källa: IQ/Norstat 2022

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du som förälder behöver mer stöd

  • BRIS VUXENTELEFON

    För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Där får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

  • FÖRÄLDRALINJEN

    För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Minds stödlinje – Föräldralinjen.

  • Alkohollinjen

    Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.