4 tips kring fasta tider

Kom överens om en tid. Var tydlig med vad du är orolig för och lyssna till barnets tankar och åsikter. De flesta tycker att det är lättare att hålla överenskommelser och komma hem i tid om man har pratat om det tillsammans.

Prata med andra föräldrar. Det är bra att komma överens med några av kompisarnas föräldrar om gemensamma regler. Dessutom blir det enklare för barnen eftersom de kan gå hem tillsammans.

Var konsekvent. För att tonåringen inte ska förlora respekten för det här med tider är det bra att vara konsekvent. Om föräldrarna har sagt olika tider, sänder det ut olika signaler. En gemensam syn är bra att sträva efter.

Ha ett intervall. Det där med att komma hem på ett exakt klockslag kan vara knepigt. Ibland händer det saker på vägen. Sätt ett tidsintervall på till exempel en halvtimme så undviker du onödiga konflikter.

9 av 10 föräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol vid valborg. Men bara var femte att deras egna tonåring gör det.

Källa: IQ/Norstat 2022

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du som förälder behöver mer stöd

  • BRIS VUXENTELEFON

    För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Där får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

  • FÖRÄLDRALINJEN

    För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Minds stödlinje – Föräldralinjen.

  • Alkohollinjen

    Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.