4 tips kring fasta tider

Kom överens om en tid. Var tydlig med vad du är orolig för och lyssna till barnets tankar och åsikter. De flesta tycker att det är lättare att hålla överenskommelser och komma hem i tid om man har pratat om det tillsammans.

Prata med andra föräldrar. Det är bra att komma överens med några av kompisarnas föräldrar om gemensamma regler. Dessutom blir det enklare för barnen eftersom de kan gå hem tillsammans.

Var konsekvent. För att tonåringen inte ska förlora respekten för det här med tider är det bra att vara konsekvent. Om föräldrarna har sagt olika tider, sänder det ut olika signaler. En gemensam syn är bra att sträva efter.

Ha ett intervall. Det där med att komma hem på ett exakt klockslag kan vara knepigt. Ibland händer det saker på vägen. Sätt ett tidsintervall på till exempel en halvtimme så undviker du onödiga konflikter.

79% av alla tonårsföräldrar tror att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol. Endast 9 procent tror att det är vanligt att deras egna tonåringar gör det.

Källa: IQ/Norstat 2017

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du som förälder behöver mer stöd

 • BRIS VUXENTELEFON

  För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Här får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

 • RÄDDA BARNENS FÖRÄLDRATELEFON

  Rädda Barnens Föräldratelefon finns för dig som har frågor som rör barn och föräldraskap. Här svarar föräldrar runtom i Sverige för att ge stöd och hjälp.

 • FÖRÄLDRATELEFONEN

  För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Föräldratelefonen.

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.