Finns knep för att nyktra till snabbare?

Nej. När du druckit alkohol finns inget sätt att nyktra till snabbare eller påskynda förbränningen av alkoholen.

Varken vatten, kaffe eller en stund i bastun gör att alkoholen lämnar kroppen snabbare. Det enda du kan göra är att vänta.

Tiden för att förbränna alkoholen beror på vad du väger och på hur mycket du druckit. En person som väger 60 kilo förbränner ett litet glas vin på 2-2,5 timmar.

Alla reagerar olika på alkohol, men kvinnor är generellt känsligare än vad män är och får en högre promillehalt vid samma vikt och mängd alkohol.

Att alkoholen lämnat kroppen betyder inte att du är återställd. Körförmågan kan till exempel vara rejält försämrad även om alkoholen lämnat kroppen och du inte känner dig bakfull.

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.

 • Riddargatan 1

  Du som är 18 år eller äldre och vill dricka mindre eller sluta helt med alkohol kan få hjälp hos Riddargatan 1. Du bokar tid via Vårdguidens e-tjänster eller via telefon.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.