5 saker du kanske inte känner till om alkohol och hälsa

Alkohol kan tillfälligt dämpa ångest och oro, men effekten är kortvarig och ångesten förvärras ofta efteråt. Det beror på att alkoholen aktiverar kroppens alarm- och stressystem så att upplevelsen av oro, fara eller ångest blir värre.

Dricker du mycket kan du få minnesluckor, som kan jämföras med en mildare hjärnskada.

Alkohol kan underlätta för dig att somna snabbare eftersom den får dig att slappna av. Men sömnens kvalitet försämras genom att du inte sover tillräckligt djupt.

Att alkohol kan skada hjärnan vet du säkert. Men eftersom den utvecklas ända upp till 25-årsåldern är ungas hjärnor ännu känsligare.

När kvinnor dricker mycket ökar mängden testosteron i kroppen samtidigt som mängden östrogen minskar. För män är det tvärtom. Dricker man mycket kan det bli svårare för både kvinnor och män att få barn.

Alkohol gör att blodkärlen blir större, därför kan huden i ansiktet bli varm och rödflammig när du har druckit.

Källa: UMO

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns alkoholhjälpen.

 • Riddargatan 1

  För dig som bor i Stockholm finns Riddargatan 1.  Här kan du med alkoholproblem få kortare hjälp med innan allvarliga konsekvenser uppstår. Du bokar tid via Mina vårdkontakter eller via telefon.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa (116 111), mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.