5 risker med att dricka för mycket alkohol

Alkohol kan skada hjärnan och göra minnet sämre. En minneslucka kan jämföras med en mildare hjärnskada. Hos unga som ofta får minnesluckor är tidig demens av Alzheimertyp fyra gånger vanligare senare i livet.

Dålig självkänsla. Vänjer man sig vid att snacka med folk, flörta och ha roligt när man dricker är det stor risk att man alltid kommer vilja dricka för att kunna bli den personen igen. Det kan göra en osäker när man är nykter och ger sämre självkänsla.

Sömnproblem. Alkohol försämrar sömnens kvalitet. Under en normal natt passerar vi olika stadier av sömndjup, men alkoholen rubbar dessa mekanismer och sömnen blir ofta mer ytlig.

Sex. Att dricka alkohol ökar risken för att ha sex utan skydd eller att utsätta någon för något den inte vill.

Sjukdomar. Att dricka mycket alkohol ökar risken för så gott som alla sjukdomar. Särskilt hjärtinfarkt, stroke och cancer.

”Spy så mår du bättre och du blir nyktrare.”

Nej, du blir inte nyktrare. Alkoholen har redan tagits upp av kroppen, så du blir inte nyktrare av att kräkas. Men mår du illa kan det bli något bättre.

Helt rätt. Alkoholen har redan tagits upp av kroppen, så du blir inte nyktrare av att kräkas. Men mår du illa kan det bli något bättre.

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns alkoholhjälpen.

 • Riddargatan 1

  För dig som bor i Stockholm finns Riddargatan 1.  Här kan du med alkoholproblem få kortare hjälp med innan allvarliga konsekvenser uppstår. Du bokar tid via Mina vårdkontakter eller via telefon.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa (116 111), mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.