3 tips för en bra dejt

Var nyfiken och lyssna. Är du pratsam? Kom ihåg att också lyssna på den andra personen. Är du tystlåten eller lätt blir nervös? Förbered några frågor som du kan ställa.

Var i nuet. Försök känna in situationen precis som den är. Ha ingen bestämd plan och ta inte ansvar för att vara på ett visst sätt för att du är kille eller på ett visst sätt för att du är tjej.

Pausa drickandet. När ni fått kontakt, drick inte på för att dämpa nervositeten. Då kanske du missar mycket av upplevelsen.

6 av 10 svenskar tycker att det är lättare att ragga när de druckit alkohol. De flesta dricker för att slappna av och känna sig modigare.

Källa: Kantar-Sifo för IQ, 2021

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns alkoholhjälpen.

 • Riddargatan 1

  Du som är 18 år eller äldre och vill dricka mindre eller sluta helt med alkohol kan få hjälp hos Riddargatan 1. Du bokar tid via Vårdguidens e-tjänster eller via telefon.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.