Om IQ-projekten

Mellan 2005 och 2021 diplomerade vi på IQ smarta insatser som bidragit till att minska problem med alkohol. Vi kallade satsningen ”IQ-projekt”. Totalt uppmärksammades 1379 initiativ från hela landet.

1379 unika insatser 

Nattfotboll i Gottsunda, en historisk afterwork i Västerås och introduktionsveckor utan alkoholtjat för ekonomistudenterna i Uppsala. Genom IQ-projekten har vi kunnat visa hur många olika sätt det går att genomföra alkoholförebyggande insatser på.

Varje IQ-projekt har uppmärksammats med ett fint diplom, blommor till initiativtagarna och ofta hyllats genom en artikel i lokaltidningen.

IQ-projekten är samtidigt en inspirationskälla för den som själv vill göra en insats. För varje projekt finns en beskrivning av hur insatsen gått till och möjlighet att kontakta initiativtagaren – allt för att göra det enklare för fler att genomföra liknande insatser.

Bilder från några av alla IQ-projekt och diplomutdelningar med inspiratörererna.

IQ-inspiratörerna fann eldsjälar i hela landet

För att hitta de lokala initiativ som blivit IQ-projekt har IQs inspiratörer haft en viktig roll. Rollen som IQ-inspiratör var ett samarbete mellan IQ och Systembolaget, där personer som arbetade i en Systembolagsbutik även hade ett uppdrag från IQ i att uppmärksamma lokala initiativ och eldsjälar och därmed öka det engagemanget för alkoholförebyggande arbete. 

Stort tack till alla IQ-projekt och inspiratörer för ert fantastiska arbete genom alla år! 

Har du frågor om IQ-projekten?
Mejla oss på info@iq.se.