Tema

CORONA: Det är lätt att glömma att vara försiktig när man dricker. I en tid när vi behöver vara försiktigare än någonsin.

När vi dricker alkohol förändras våra tankar, beslutsfattande och beteende. Det kan lätt bli så att vi faller tillbaka i gamla vanor där vi festar tätt ihop, kramas, dansar, glömmer att tvätta händerna och tar bussen hem trots trängseln.

Det är helt enkelt lätt att glömma att vara försiktig när man dricker. I en tid när vi behöver vara försiktigare än någonsin. För i slutändan handlar restriktionerna om att rädda liv.

7 av 10 är oroliga för att andra ska ta mindre hänsyn i sociala situationer när de har druckit.

De flesta av oss följer också riktlinjerna på ett bra sätt. Vi håller avstånd och tvättar händerna ofta och länge. Vi kramar inte mormor eller pappa fast vi egentligen skulle vilja och vi ställer oss inte nära någon annan i matbutiken. Vi är lite extra försiktiga, och det gör att vi minskar risken för att de i vår omgivning ska bli sjuka.

Alkohol kan göra att riktlinjerna blir lite suddiga, och kanske känns de också lite mindre viktiga att följa. Men i slutändan påverkas inte riktlinjerna av alkoholen, och de är lika viktiga att följa efter ett glas som efter fem.

Drick försiktigt och var rädd om dig. Och alla andra.

Hur påverkar alkohol din kropp?

Här kan du läsa mer om hur alkohol påverkar dig, din kropp och risken att drabbas av covid-19.

Här hittar du 4 tips kring alkohol i coronatider.

Vad säger svenska folket?

Fler än åtta av tio tycker att det är lätt att glömma att hålla avstånd till andra när man har druckit. I gruppen 18-34 år är siffran ännu högre, 88 procent. Sju av tio (68 procent) uppger att de är oroliga över att någon ska ta mindre hänsyn till andra människor när de är alkoholpåverkade i sociala sammanhang. Läs mer om undersökningen.

Funderar du över dina vanor?

I IQs självtest Alkoholprofilen kan du enkelt få koll på dina alkoholvanor och hur de påverkar dig och andra.