1379 smarta insatser från hela landet

Nattfotboll i Gottsunda, en historisk After work i Västerås och inspark utan alkoholtjat för ekonomistudenterna i Lund – är tre av många exempel. Mellan 2005 och 2021 diplomerade IQ 1379 smarta insatser, ”IQ-projekt”, som bidragit till att förebygga och minska problem med alkohol runt om i landet. IQ-projekten blev ett tydligt bevis på att alkoholförebyggande insatser kan se väldigt olika ut och att de inte behöver vara stora för att göra stor skillnad.

Alla initiativtagare till IQ-projekt fick ett diplom, blommor och uppmärksammades ofta i lokalmedia. Varje projekt beskrevs också utförligt på iq.se för att inspirera och underlätta för andra att starta liknande initiativ.

Här är en film om IQ-projekt 1085 ”Nattfotboll i Gottsunda”

Tillsammans med IQ-inspiratörer

För att hitta lokala initiativ som förebyggt problem med alkohol har IQs inspiratörer haft en viktig roll. Rollen som IQ-inspiratör var ett samarbete mellan IQ och Systembolaget 2011-2020, där personer som arbetade i butiker runt om i landet även hade som uppdrag att uppmärksamma lokala initiativ och eldsjälar.

Inspiratörerna, som fick utbildning och coachning av IQ, bidrog under många år till att inspirera i det lokalt förebyggande arbetet.

Kända röster om sin relation till alkohol

Vad har fd stadsministern Göran Persson, skådespelaren Anja Lundqvist och nöjesprofilen Edvin Törnblom gemensamt? Jo, de har berättat om sin relation till alkohol i IQs egen podcast Fyllepodden. Genom att ta upp det vardagliga och komplexa med alkohol tillsammans med gäster och teman som väcker nyfikenhet, kunde Fyllepodden få lyssnare att fundera på hur alkohol påverkar både oss själva och vår omgivning.

När Fyllepoddens startade 2014 var den en av de allra första ”intervjupoddarna” i Sverige och innehållet fick stor uppmärksamhet i media. Programledare för podden har varit bland andra Sanna Lundell, Anitha Clemence och Musse Hasselvall. Senaste säsongen sändes 2021 och alla avsnitt finns att lyssna på i din poddspelare.

Sångerskan Janice gästade Fyllepodden 2021.

Fotboll utan fylla

Att kombinationen fotboll och alkohol kan skapa problem är ingen hemlighet. För att få ner berusningen på läktarna under allsvenska matcher startade IQ, STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och drogproblem) och fotbollsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby satsningen Fotboll utan Fylla. Uppföljningar visade att satsningen faktiskt bidrog till att färre supportrar var kraftigt berusade under klubbarnas matcher. Läs mer om satsningen här.

Bättre fester för alla studenter

Det dricks mycket alkohol inom studentlivet och för många studenter kan festandet påverka både hälsan och leda till sämre studieresultat. Men, den starka alkoholkulturen kan också göra att studenter som inte kan eller vill dricka alkohol hamnar utanför eller dricker bara för att passa in.

Under 2016 startade projektet Bästa festen. Här gick IQ samman med Sveriges förenade studentkårer (SFS) och kårer och nationer från hela landet för att bidra till ett studentliv där alla trivs och känner sig välkomna, oavsett vad de väljer att dricka. De många metoder och tips som projektet resulterade i finns sammanfattade i handboken Bästa festen. Läs mer om alkohol inom studentlivet.

Teknologstudneter i Linköping under projektet Bästa festen

En fest-PT, en liggometer och ett fyllefilter fick fler att reflektera

Bottler
IQs digitala fest-pt Bottler skapades 2018 för att guida till ett smartare festande genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger. Med Bottler ville IQ på ett helt nytt sätt få studenter att reflektera över sin alkoholkonsumtion och samtidigt erbjuda ett verktyg som gjorde deras festande både smartare och roligare.

Liggometern
För att få unga att reflektera kring kombinationen alkohol och sex lanserades IQ 2016 sajten fylleligg.se. Där fanns en ”Liggometer”, en interaktiv visualisering av hur alkohol i olika mängder påverkar män och kvinnor när de har sex. Liggometern lanserades tillsammans med en undersökning som då visade att en majoritet haft sex alkoholpåverkade och att de flesta tycker att sex är lika bra eller bättre om de druckit mindre.

Fyllefilter
Många har ångrat sms de skickat när de varit berusade. Därför lanserade IQ 2012 appen Fyllefilter som ger användaren möjligheten att genom olika tester se om man är nykter nog att sms:a, uppdatera Facebook eller twittra från sin mobiltelefon.

Kampanjfilmer som gjort särskilt avtryck

Genom åren har IQ lanserat många kampanjfilmer. Med olika grepp har målet varit att få fler att tänka till kring alkoholens roll i samhället och i ens eget liv. Genom att kombinera en lättsam ton med igenkänning och allvarliga budskap, har flera av IQs filmer fått ett stort genomslag.

I filmen ”Rus” fick man följa med på en härlig fest som spårar ur och leder till ångest hos gästerna. Genom filmens avslutande budskap ”Var rädd om dig” var IQs roll tydlig. I filmen ”Va som folk” uppmärksammades alkoholtjat genom en scen där en man hetsas till att ta en kaka på ett jobbmöte, precis som det kan hetsas om att dricka. Filmen ”För att” påminde om hur lätt det är att hitta anledningar till att ta sig ett glas – som en påminnelse om att tänka till kring ens vanor och testa dem via IQs tjänst Alkoholprofilen.

IQ-stars och IQ-united

Genom projekten IQ-stars och IQ-united krokade IQ arm med Riksidrottsförbundet och Fotboollsförbundet för att göra ungdomsidrotten till en alkohoklfri miljlö. Genom bland annat utbildning till engagerade och tävlingar, fick satsningarna uppmärksamhet runt om i landet. Mer om alkohol inom idrotten kan du läsa här.