Projekt 1264

Varannan Vatten på Ekebofestivalen

En ny tappning av Varannan Vatten minskade berusningen under Ekebofestivalen i Ängelholm.

I Ängelholm har kommunen länge arbetat med konceptet Varannan Vatten. Kampanjen är framtagen av Gotlands kommun och vänder sig till de som fyllt 18 år. Syftet med konceptet är att minska berusningsdrickande genom att uppmana människor till att dricka varannan vatten i samband med alkoholkonsumtion. På olika sätt har Ängelholms kommun försökt att utveckla arbetet med Varannan Vatten på ett kreativt sätt. De har bland annat utvecklat ett kit till krögare i kommunen samt delat ut vatten på olika arrangemang, till exempel under studentfiranden och festivaler.

En av de festivaler som kommunen tidigare deltagit vid var en av Sveriges största dansbandsfestivaler, Ekebofestivalen. Festivalen arrangeras årligen under början av juli i Ekebo i Skåne. Evenemanget har en åldersgräns på 18 år och besöks av närmare 20 000 personer. Inom festivalområdet finns flera försäljningsställen som serverar alkohol, något som medför en risk för berusnings-drickande. Ekebofestivalen är en riktig folkfest men som tyvärr även förknippats med mycket stök och fylla. Sedan 2010 har Ängelholms kommun delat ut vatten på festivalområdet till festivalbesökare och uppmanat till en måttligare alkoholkonsumtion.

– Vi delade ut otroliga mängder vatten under festivaldagarna. Vi såg också att utvecklingen gick åt rätt håll, med färre ordningsärenden och lugnare festivaler. Samtidigt var vi övertygade om att mer kunde göras, säger Kristina Walther, alkoholhandläggare i Ängelholms kommun.

Varannan vatten på campingområdet
Nu utökade de arbetet med en ny insats – att minska berusningen även vid det tillhörande campingområdet. Genom att dela ut vatten till campinggäster under eftermiddagen och tidig kväll skulle de minska berusningen under de senare timmarna.

Inför Ekebofestivalen 2016 stod ett team på sju personer redo att genomföra Varannan Vatten-insatsen på campingen. Teamet utgjordes av personal från kommunen och ett antal personer som ställt upp ideellt. Första året transporterade de runt vattendunkar på en kärra. Kärran var väldigt otymplig och de behövde ett smidigare alternativ. Lösningen blev en något okonventionell, men väldigt kreativ konstruktion – två av kommunens begagnade rollatorer lastade med fastspända 20-liters vattendunkar. På så sätt kunde teamet enkelt erbjuda camparna Varannan vatten – utan att de ens behövde kliva ur campingstolen.

Uppskattat initiativ
Under de två sista festivaldagarna 2017 delades 3.700 liter vatten ut och det gick åt 18.500 plastmuggar. Varannan Vatten-teamet fick väldigt positiv respons från festivalbesökarna som uppskattade kommunens initiativ.

Insatserna vid Ekebofestivalen har bidragit till att berusningen och antalet ordningsärenden har sjunkit stadigt. Under de senaste två åren rapporterades varken någon misshandel eller omhändertagande av berusade personer. Kristina Walther ser positivt på utfallet av insatsen.

– Det blev ännu bättre än förväntat! Festivalerna har blivit lugnare och vi har fått uppskattning från både festivalbesökarna, som haft en trevligare festivalupplevelse och polis som inte behövt göra några ingripanden. Vi kommer självklart att fortsätta med insatsen kommande år.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad