Projekt 1358

Valborg firas med taco, bad och bio

Sedan fem år tillbaka erbjuder Fritidsgården Kabyssen gratis aktiviteter i samband med valborg. När ungdomarna själva fick bestämma blev det exklusiv myskväll på fritidsgården.

Under Valborg är det inte bara våren som på riktigt gör sin entré, många ungdomar gör också sin alkoholdebut. För att agera motkraft och erbjuda ett alternativ till fest och alkohol erbjuder fritidsgården Kabyssen aktiviteter till alla ungdomar i årskurs 7 till 9. Kostnadsfritt, såklart!

Aktiviteterna har sett olika ut varje år. Ett år erbjöds en gemensam resa till Laserdom i Skövde, ett annat år var det äventyrsbad på schemat. Att ungdomar är med och planerar aktiviteten är avgörande.

– Vi har testat oss fram lite vad som är bra och gångbart. Ungdomarnas delaktighet är avgörande för om de vill komma eller inte, säger Towe Skiöld Elf, Fritidsledare på Fritidsgården Kabyssen i Karlsborgs Kommun.

Gemenskap smällde högst
Till 2019 års firande var det inte helt enkelt att besluta vad de skulle hitta på. Många förslag togs fram, både av personal och av ungdomar själva. Kostnader och praktikaliteter jämfördes. Efter diskussioner och noggrann övervägning, framförallt av ungdomarna själva, var det tydligt att de inte alls ville ha någon resa till avlägsen aktivitet. Önskemålet var istället något härligt och okomplicerat. Med hjälp av Gårdsrådet, en grupp ungdomar som är med och påverkar verksamheten på fritidsgården och fungerar även som stöd till vuxna inom kommunen vad gäller hur ungdomar tycker och tänker, och en omröstning på fritidsgården var det bestämt; 2019 års valborg skulle firas med middag på fritidsgården, bad och bio.

Taco, bad och bio
I samarbete med Idrottsanläggningen Moliden och Bio Casablanca arrangerades en riktig myskväll. Kvällen inleddes på fritidsgården Kabyssen med gemensam tacomiddag. Efter middagen gick alla gemensamt över till badhuset som var abonnerat bara för fritidsgården. I två timmar fylldes Moliden av glada ungdomar. Små tävlingar arrangerades och fika erbjöds. Efteråt arrangerades en exklusiv biovisning av filmen Avengers Endgame. En film som till råga på allt hade haft Sverigepremiär bara några dagar innan.

Det var tack vare ett gott samarbete med föreningen Bio Casablanca och Moliden som denna kväll var möjlig. Med detta mysiga och välfungerande program höll fritidsgårdens personal tillsammans med 33 stycken ungdomar i åldrarna 13-16 år igång från kl. 18.00 – 00.30 på valborgskvällen. Dessutom var könsfördelningen relativt jämn, med 18 pojkar och 15 flickor.

Stolta och nöjda över kvällen
Towe berättar att hon känner sig stolt och nöjd över den mysiga kvällen som blev lite av en ”snackis” bland ungdomarna i området, vilket är bra reklam inför nästa års valborg.  De ungdomar som deltog var dessutom tacksamma över att de hade ett alternativ till “utefest” under valborgshelgen. Flera ungdomar berättade att det är skönt att kunna ha en ursäkt och ett alternativ när kompisarna frågar vad man ska göra på valborgskvällen.

-Det ska bli spännande att se vad ungdomarna kommer fram till att de vill göra i år, avslutar Towe.

Tips från Kabyssen:

  • Delaktighet är viktigt. Lyssna på ungdomarna och fråga dem vad de skulle vilja göra, gärna som motpol till att gå ut och festa.
  • Vara ute i god tid! Kom ihåg att påminna ungdomarna som varit med tidigare år hur kul det var.
  • Bjud in till samtal om alkohol under kvällen. Perfekt tillfälle att diskutera ämnet på ett naturligt sätt. Förklara vad som händer i deras kroppar. De vill veta varför, inte bara att det är det!
  • Tricket att få ungdomar i årkurs nio att vara med på aktiviteterna är att inte göra dem för ”barnsliga” men samtidigt ge dem utrymme att få leka loss. Utmaningar, lekar blandat med ”mogna” aktiviteter brukar vara en bra inriktning.