Projekt 1225

Unite People – Kvällsfotboll för unga

Vännerna Adnan, Birol och Jetmir skapade en alkohol- och drogfri fotbollsaktivitet för unga i Varberg.

Under kvällar och helger fanns det väldigt få aktiviteter för ungdomar i Varberg. Något som bidrog till att många unga valde att hänga på stan eller helt enkelt spenderade kvällen på soffan och spelade tv-spel. Rastlösheten bland dem unga bidrog även till en del sökte sig till alkohol och droger.

Adnan Bainca ville inspirera ungdomarna till att göra något aktivt, erbjuda dem en meningsfull aktivitet och samtidigt bidra till en ökad integration i kommunen. Tillsammans med vännerna Birol Adem och Jetmir Sahiti tog han initiativ till projektet Unite People, som arrangerar fotboll på kvällar och helger. Projektet genomförs i samarbete med Varbergs Kommun och superettan-klubben Varbergs BoIS FC.

Inspirationen till projektet fick Adnan när han av en händelse träffade initiativtagarna till Nattfotbollen i Gottsunda på en resa i Thailand. Så fort han kommit hem började han skissa på hur han skulle göra det till verklighet i Varberg. Resultatet blev Kvällsfotbollen.

Fotbollsyra varje lördagkväll
Adnan, Birol och Jetmir bokade upp den bästa och centralaste idrottshallen i Varberg, Peder Skrivare Idrottshall, för att så många som möjligt av stadens ungdomar ska kunna ta del av kvällsfotbollen. De bjöd in alla ensamkommande flyktingbarn och såg till att skicka ut inbjudan till alla föreningar i Varberg, så att informationen kom ut brett.

Kvällsfotbollen arrangeras varje lördag mellan 20.00 till 24.00. Vid varje tillfälle är det mellan 70-90 ungdomar på plats. Under kvällsfotbollen delas ungdomarna upp i lag så att alla får spela med nya, framtida vänner. Sen är det matchdags och de spelar matcher hela kvällen tills ett vinnande lag har korats.

Genom projektet har dem även bjudit in Magnus Hedman, tidigare målvakt i svenska fotbollslandslaget, som berättade om sin fotbollskarriär, sitt liv, och hur allting raserade på grund av droger och alkohol.

Ökad integration och sysselsättning
Unite People har haft över 1700 deltagande ungdomar sedan februari 2016 och är väldigt uppskattat bland ungdomarna. Genom projektet har de integrerat de nyanlända ungdomarna och bidragit till att ungdomarna i Varberg inte är ute på helgerna utan istället spelar fotboll i fyra timmar. En av de viktigaste anledningen till att projektet gått så bra är att ledare har väldigt bra kontakt med ungdomarna.

Fotbollen är ett sätt att förena människor och att stötta Varbergs ungdomar, oavsett etnicitet, bakgrund eller kön. Genom projektet vill ledarna Adnan, Birol och Jetmir, vara förebilder för alla unga, sprida glädje och se staden utvecklas.

– Vi vet mycket väl att just fotbollen har räddat oss från dåliga vägar i våra liv och utvecklat oss till dom människor vi är idag. Den har även givit oss vänner för livet, och bekanta från alla håll i staden. Såsom fotbollen har hjälpt oss, vill vi även att den hjälper andra. Vi tror stenhårt på att detta är rätt väg för en ljusare framtid för Varbergs ungdomar och Varberg som stad, säger Adnan Bainca.

Nästa mål för Unite People och kvällsfotbollen är att få fler tjejer att delta, något som varit den största utmaningen för projektet hittills. Ambitionen inför nästa år är att erbjuder ungdomarna kvällsfotbollen varje lördagskväll året om samt utöka till minst 2 kvällar i veckan.

Adnan och hans kollegor ser fram emot att fortsatt utveckla kvällsfotbollen för att engagera och integrera fler ungdomar i Varberg.

Foto: Unite People

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad