Projekt 1360

Trettioårig tradition har minskat alkoholkonsumtion på lucia

Under trettio års tid har Lussenatta lockat ungdomar i Falköping till sporttävlingar och disco i stället för att dricka alkohol på stan.

Vi går tillbaka i tiden till ett Falköping i slutet av 80-talet och där luciahelgen blivit ett populärt tillfälle för stök och fylla för ungdomar. Ur detta problem växte en populär och kraftfull tradition fram som lever kvar än idag, 30 år senare. Lussenatta är ett alkohol- och drogfritt event för Falköpings högstadieelever.

Evenemanget Lussenatta har levt vidare genom åren om än i olika former och utgör ett brett samarbete mellan flera olika aktörer. Idag samarbetar Falköpings kommuns förvaltningar tillsammans med ”Unga tar ordet” (en grupp ungdomar som är anställda för att arbeta med ungas inflytande i kommunen), olika idrottsföreningar, Ållebergsgymnasiets barn- och fritidsprograms elever och kyrkliga organisationer. Alla bidrar med olika insatser och håller i olika aktiviteter. Räddningstjänst, polis och nattvandrare besöker eventet och bidrar med trygghet och ordning. Delar av näringslivet sponsrar med till exempelvis priser, prispengar, frukt och förbrukningsmaterial.

Marknadsföring i alla klasser
För att marknadsföra arrangemanget skickas det först ut ett hembrev till varje elevs vårdnadshavare med information om vad Lussenatta är och kontaktuppgifter till ansvariga. Drygt en månad innan arrangemanget besöker fritidsledare varje klass i årskurs 7–9 i hela Falköpings kommun för att informera om evenemanget. I nästa led marknadsförs det via sociala medier och affischer sätts upp på skolor, fritidsgårdar och på andra offentliga platser. På affischerna finns det grundläggande information om när och var arrangemanget äger rum och att alla högstadieelever är välkomna. Där synliggörs även sponsorerna med sina loggor.

Eventet hålls i kommunens sportcenter och håller på hela dagen med en idrottsturnering (idrottsgrenarna har varierat genom åren), där eleverna tävlar klassvis, olika aktiviteter för att på kvällen övergå i ett maffigt disco. Priset är 100 kr oavsett man deltar i sporttävlingen eller bara vill vara med på kvällens disco.

Äntligen lucia!
Så är äntligen dags. Klockan 09.30 slår portarna upp och ungdomarna möts av personal i entrén för att sätta på entréband, kontrollera väskor och hälsa välkomna. Matcherna startar klockan 10.00 på idrottsplanen och läktarna börjar fyllas upp med de ungdomar som inte spelar, föräldrar och andra besökare. Efter lunch startar andra aktiviteter som exempelvis prickskytte, mekanisk tjur, bumperballs, uppblåsbar bungee run och femkamp. På eftermiddagen är det ett speluppehåll i sporttävlingen då pausunderhållning anordnas i form av lekar där samtliga kan delta (cirka 500 personer på planen). Därefter är det slutspel och prisutdelning och kringaktiviteterna avslutas. Framåt eftermiddagen börjar alkomätarna användas i entrén. När finalpassen är slut i sporttävlingen töms stora hallen på folk och stängs för förberedelser inför discot och de eventuella artister som ska vara med. Under tiden finns möjlighet att vistas i caféet och stylistrummet (där det finns produkter och utrustning för hår och smink). Många går också hem för att förbereda sig inför discot.

Discot och de eventuella artisterna har varierat under åren. Allt ifrån lokala band till kända artister. 2019 uppträder ett lokalt band med kända covers som förband och därefter kliver Saliboy upp på scenen. Artistuppträdandet övergår till disco med DJ-Andy som pågår fram till klockan 01.00 då kvällen avslutas. Då hade 530 högstadieelever besökt lussenatta, varav 89 procent var nöjda med evenemanget (enligt enkäten som alla fick fylla i på plats).

-Arrangörerna upplevde det som lyckat. Vi erbjöd ett alkoholfritt arrangemang med lockande aktiviteter för alla, och garanterade nolltoleransen mot alkohol genom alkomätare vid entrén. Eventet påvisar möjligheter för unga att ha roligt utan alkohol och är något de längtar till varje år, säger Johanna Dahl som är verksamhetsledare på Öppen ungdomsverksamhet.