Projekt 1272

Stolt och Nykter – skolavslutningsfirande för ungdomar i Gävle

Nyktra skolavslutningsfirandet Stolt och Nykter har ersatt fylla och oroligheter bland ungdomar i Gävle.

I slutet av 1990-talet var skolavslutningen alltid en stökig kväll i Gävle och betraktad som årets största riskhelg vad gäller unga och alkohol. För många ungdomar var avslutningskvällen första gången de testade alkohol.

För att skjuta upp alkoholdebuten, minska fylla och skadegörelse och framför allt erbjuda stadens unga ett roligt avslutningsfirande, bestämde sig kommunens kultur- och fritidsförvaltning tillsammans Gävles fritidsgårdar för att anordna ett drogfritt firande.

År 2001 arrangerades första Stolt och Nykter – ett storslaget firande för ungdomar i årskurs 7 upp till 18 år i Furuviksparken utanför Gävle. Varje år lockar evenemanget tusentals ungdomar från Gästrikland, Hälsingland, Uppland, Dalarna och Södermanland. I fjol besöktes det av cirka 3500 ungdomar från 13 kommuner. Projektledare Thed Stjerneklev berättar:

– Det bjöds på bland annat åkattraktioner, paintball, DJ och artister. Alla besökare alkoholtestas i entrén och förra året var samtliga besökare nyktra då de kom!

Samarbeten helt avgörande
För att alla ungdomar som vill ska kunna vara med under firandet arbetar man hårt för att hålla nere entréavgiften. Sedan starten 2001 har avgiften varit 100 kronor. Om någon ungdom har svårt att betala, händer det att fritidsgårdar stöttar med entréavgiften. Thed Stjerneklev förklarar att samarbetet med många olika aktörer i och runt Gävle är en förutsättning:

– För att kunna hålla nere priset är vi helt beroende av att samarbeta med många aktörer som bidrar både ekonomiskt och på andra sätt, till exempel med att erbjuda gratis bussar och tåg till och från parken.

Alla ungdomar ska känna sig trygga
För att alla ungdomar ska känna sig trygga under firandet arbetar runt 100 personer på plats, bland annat fritidsledare, Furuviksparkens personal, sjukvårdare, poliser, fältassistenter och vakter. Och insatserna spelar stor roll.

– Tack vare projektet är högstadiets skolavslutning i Gävle numera en av årets lugnare kvällar, berättar Thed Stjerneklev.

Årets Stolt och Nykter går av stapeln den 12 juni 2018. Vill du veta mer, så kika in på stoltochnykter.nu.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad