Projekt 1334

Stöd och sysselsättning för att undvika alkohol- och drogberoende

Möllans Basement är en ideell förening och mötesplats i Malmö som erbjuder ungdomar och unga vuxna som har hamnat snett en väg ut. En insats som består av olika sorters aktiviteter, stöd och vägledning för unga.

Möllans Basement har funnits i cirka 4 år. Verksamheten huserar i en lokal i området Möllan i Malmö. Konceptet är att fånga upp unga mellan 15-26 som har drog- eller alkoholproblematik och erbjuda en mötesplats och ett nätverk på ett och samma område.

– Vårt största fokus är att slussa vidare ungdomar till jobb men samtidigt finnas tillgänglig för deras olika behov och erbjuda stöd,förklarar Balqis Lamis Khattab, grundare av Möllans Basement.

Ett tryggt stöd på vägen
Möllans Basement erbjuder flera aktiviteter, stöd och vägledning för att hjälpa unga ut ur alkohol- och/eller drogrelaterade problem. De satsar på hög tillgänglighet och har öppet från eftermiddag till sent in på natten. Ungdomarnas egna behov och önskemål styr verksamheten.

-Är det så att ungdomarna ska ut på natten brukar jag få reda på det. Då ser vi till att vi, dvs. jag och andra ledare finns tillgängliga om något skulle ske,berättar Balqis Lamis Khattab.

Lokalen drivs av unga vuxna som har varit med under starten av föreningen. Förutom ett härligt häng och den underhållning som finns tillgänglig i lokalen, så som biljard, bordtennis, film och spel, pågår olika studiecirklar och projekt. Det är dessa projekt som gör Möllans Basement till något extra i sin förmåga att erbjuda stöd till unga i behov.

Äldre agerar förebilder
Killdriven är ett av verksamhetens många olika projekt. Här agerar killar som är mellan 18 – 22 år förebilder för den yngre generationen genom att samlas för att pratar om droger och alkohol, dess faror och sakadeverkan. På så vis behöver inte ynga killar uppleva samma probelm som många av de äldre har gjort. Att sitta ner tillsammans och samtala om erfarenheter är en jätte bra metod för yngre att lära av de äldre, och inspirera till en bättre livsstil.

Istället för ett liv i alkohol- och drogberoende, öppnar Möllans Basement även dörren till hälsosammare alternativ. Att inte få ett jobb efter studenten eller examen kan leda till ett liv utanför arbetsmarknaden och i värsta fall in i alkohol- och drogproblem. Möllans Basement satsar därför stort på att skapa arbetstillfällen. Här får ungdomar också hjälp med
teorin inför körkortet, en stor merit för att skapa sig jobb.

– Vi fokuserar på vad ungdomarna vill och använder vårt stora kontaktnät med företag. På plats finns även studievägledning och möjlighet till hjälp med att skriva CV,berättar Balqis Lamis Khattab.

Större planer
Sedan starten har Möllans Basement vuxit snabbt. I nuläget ingår cirka 200 ungdomar i nätverket och planen är att fler unga ska bli hjälpta. Verksamheten är som en stor familj. Möllans Basement har fått ut 40-tals ungdomar i arbete, några av jobben är inom restaurangbranschen, lager industrin och hotellbranschen. Genom provapå aktiviteter har många hittat till sin idrott och på så vis även en hälsosam syselsättning. På Möllans Basement är de 70 % tjejer och 30 % killar i verksamheten, det gör verksamheten väldigt unik.

– Vi vill bli ännu mer tillgängliga. Vår ambition är att utveckla konceptet och att det ska spridas till fler platser i landet,menar Balqis Lamis Khattab.