Projekt 1302

Avslappnad alkoholfri festivalgemenskap i Sober bar

Med alkoholfria drinkar och avslappnat häng utmanar Sober bar alkoholnormen på festivaler i Östergötland.

Festivaler är ofta förknippade med mycket alkohol och en stark alkoholnorm. När IOGT-NTO i Östergötland diskuterade hur de kunde ändra på det, föddes idén till Sober Bar.

Det berättar Jan-Ove Ragnarsson från IOGT-NTO, Sveriges största nykterhetsorganisation som vill öka människors välfärd och trygghet genom att minska bruket av alkohol.   

 – Vi ville utmana alkoholnormen där den var som mest påtaglig, genom att erbjuda attraktiva alkoholfria drycker i en avkopplande miljö på festivaler.

Sagt och gjort. Med enkla material men desto större engagemang byggdes en snygg mobil bar som kunde flytta mellan festivaler – och Sober Bar kunde bli verklighet.

Lyckad premiär på Skogsröjet och Stadsfesten

Premiären för Sober Bar blev på rockfestivalen Skogsröjet i Rejmyre och Stadsfesten i Linköping 2016. Över 700 besökare kunde njuta av alkoholfri öl, viner och andra attraktiva drycker utan alkohol i en trevlig miljö på festivalområdet. Även provsmakningar av alkoholfria viner anordnades.

Efter premiären har Sober Bar varit med på Skogsröjet två somrar till och även vid Stadsfesten under både 2017 och 2018. Och de 10-15 ideellt engagerade personerna som arbetat i baren har haft fullt upp – i år hade båda festivalerna publikrekord med totalt runt 900 besökare.

Foto: Jan-Ove Ragnarsson

–  Alla som jobbat i Sober Bar tycker det är fantastiskt kul och känner stolthet över baren. Samtidigt har besökare fått upp ögonen för att det finns attraktiva alkoholfria drycker och att festivaler inte måste präglas av alkohol, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Uppskattat hos arrangörerna 

Sober Bar är också mycket uppskattat bland arrangörerna, som erbjudit baren bra plats på festivalområdena, utrymme i programmen och uppmärksamhet i media. Sober Bar har också bidragit till reflektion kring alkoholens roll vid festivalerna. Claes Lauritsen från Stadsfesten i Linköping berättar:

– Under flera år har Sober Bar varit en mycket uppskattad del av Linköpings stadsfest och ett bra komplement till det övriga utbudet. Samarbetet med IOGT-NTO har varit en viktig del i vår ambition att skapa en trygg, säker och trevlig mötesplats för Linköpingsborna. Årets upplaga var den största hittills, men också den lugnaste sett till antalet brott.

Foto: Jan-Ove Ragnarsson

Förfrågningar från fler festivaler

Sober Bar har kommit för att stanna i Östergötland och IOGT- NTO har även fått förfrågningar om att sätta upp baren under fler festivaler.

– Allt görs ideellt av personer som har många andra uppgifter. Men, vi siktar på att vara med under åtminstone ytterligare en festival sommaren 2019, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad