Projekt 1372

Sjöängsskolan ställde om för att behålla sin alkoholfria skolavslutning

Sjöängsskolan fick ställa om på grund av corona-pandemin och bytte skolavslutningstraditionen Grön Sommarlovsfestival mot en intim och alkoholfri version av ”Sista kvällen me’ klassen”. En succé som ser ut att få leva vidare.

– Vi vill ändå göra så att niorna får en speciell och unik kväll och det hoppas vi att det blir, sa Annie Mogren Dowding från arrangören, ungdomsgården Hörnan, innan eventet ägde rum.

Vanligtvis arrangerar Sjöängsskolan i Askersund Grön Sommarlovsfestival i samband med skolavslutningen för elever i åk 6–9. Men i år kom corona-pandemin i vägen och restriktionerna för hur många personer som fick vistas tillsammans. Nu ställde man om för att ändå kunna ge niorna en unik kväll att minnas.

– Precis som Grön sommarlovsfestival blir det här naturligtvis ett nyktert evenemang, alla som anmäler sig förbinder sig att avstå från alkohol och droger, säger Annie Mogren Dowding.

En kväll på restaurang
Niondeklassarna informerades om det kommande eventet via skolans ITV och anmälde sig till ungdomsgården Hörnan.

”Sista kvällen me´ klassen” innebar att varje klass av de fem niorna på Sjöängsskolan fick en egen kväll på restaurang med tvårättersmiddag. Fem restauranger ställde upp och ordnade meny och corona-vänlig dukning. Artisten Freddie Liljegren, känd från Idol åkte runt till restaurangerna och spelade och mellan rätterna blev det musikquiz. I alla klasser fanns minst två föräldrar med på middagen. Tillställningen ägde rum mellan klockan 18.00 – 22.00. Efter middagen fotades ungdomarna av fotograf för att föreviga kvällen. Flera vuxna från olika förvaltningar samt polis deltog under hela kvällen både på restaurangen och efteråt ute på stan.

”Sista kvällen me’ klassen” arrangerades av ungdomsgårdens personal i samarbete med fältarbetare från IFO, polis, föräldrar och samtliga restaurangägare. Insatsen finansierades dels av budget för ANDTS, socialförvaltningen och dels från Kultur- och evenemangsavdelningen.

Kvällen blev en succé
Av totalt 108 niondeklassare i Sjöängsskolan hade 95 elever valt att fira avslutningskvällen med sina klasskompisar på eventet ”Sista kvällen me´ klassen”.

-Efter utvärdering kan vi se att kvällen blev en succé! säger Catrin H Karlsson som bl.a är samordnare för ANDTS i Askersunds kommun. Hon vill också ge ungdomarna en eloge för att de prioriterar nyktra aktiviteter på sin skolavslutning!

Hon menar vidare att kvällen även blev lugnare efter att eventet på restaurangen upphörde och polis/socialtjänst hade mindre än vanligt att göra. Inga anmälningar kom in till polis eller socialtjänst rörande alkoholförtäring.

Ett annat resultat av den inställda sommarfestivalen är att övriga elever, dvs de i åk 6–8 blev utan den traditionella festivalen. I stället har funnits tankar på att arrangera en kick off i höst, om Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna för hur många som får vistas tillsammans.

-Om det inte är görbart i år så funderar vi på om inte det i fortsättningen ska vara en kick off inför skolstart och att de som slutar nian får ovanstående insats då deltagandet var näst intill hundra procent! säger Catrin H Karlsson.

Catrins bästa tips!

Samverkan mellan förvaltningarna är en förutsättning. I Askersund har vi samverkat länge över gränserna, vilket gör att vi känner varandra och det går snabbt att få tag i varandra. Det gör att att samverkan fungerat smidigt under många år, även detta upp-o-ner år.