Projekt 1314

Lits Fritidsgård skapar en minnesvärd skolavslutningskväll utan alkohol

Schools Out Lit - en tradition högstadieungdomar i Östersund längtar till!

Från stökig riskkväll med många alkoholdebuter till en nykter, minnesvärd avslutningskväll med artister och aktiviteter för kommunens alla högstadieungdomar. Det är resultatet av ett inspirerande arbete från fritidsledarna på Lits fritidsgård i Östersund.

Historiskt stökig kväll för ungdomar

Skolavslutningskvällen är en stor riskkväll och i början av 2000-talet var det väldigt stökigt dessa kvällar i hela kommunen. Här gjorde många ungdomar sin alkoholdebut. 2001 startade fritidsledarna på Lits fritidsgård, med anledning av det, School’s Out. Främst för att ge högstadieeleverna en fin och minnesvärd avslutningskväll tillsammans, utan alkohol. Idag är det en självklarhet för ungdomar i kommunen att gå på School’s Out. Eller som ungdomarna själva uttrycker sig ”Det är lika självklart att gå på School’s Out som att tomten kommer på julafton”.

Aktörerna bakom eventet är två fritidsledare och en ungdomsgrupp som planerar, genomför och utvärderar tillställningen. Ungdomsgruppen består av elever från högstadiet. Tillsammans letar man sponsorer, artister, föreningar, ideell personal och planerar övriga aktiviteter på festivalområdet. Detta annonseras via lokala tidningar, sociala medier och affischer på skolor runt om i länet.

­ – All den tid och energi som man tillsammans med ungdomsgruppen lägger ner på arrangemanget är mödan värd när vi väl är framme vid avslutningskvällen och får se alla glada och förväntansfulla ungdomar, säger fritidsledarna Anna Björnrud-Lybäck och Magnus Stålbring på Lits fritidsgård.

En magisk kväll
Varje år på skolavslutningskvällen samlas, i första hand högstadieelever från Treälvsskolan i Lit, för att träffas och umgås på Lits Hembygdsgård i Jämtland. Men även elever från andra skolor och kommuner kommer hit för att få en minnesvärd kväll. På hembygdsgården bygger man upp hinderbanor, mekanisk tjur, hoppborgar, man spelar bingo med fina priser, 5-kamp anordnas av olika föreningar och möjlighet att testa sumobrottning iförd en stor dräkt finns. Under kvällen säljs bl.a lotter, korv, hamburgare, sockervadd, popcorn, och godis. Men det stora dragplåstret är att varje år bokas det in minst en stor artist. 2018 var den stora artisten Emil Assergård. Men även mindre band och lokala trubadurer uppträder. Ibland uppträder också ungdomarna själva.

Området är inhägnat och ordningsvakter finns. Även Röda Korset, Räddningstjänsten, Nattvandrarna, Kyrkan och Polisen är där. Evenemanget är så klart drogfritt och blåsinstrument finns i båda entréerna.

Det kostar 50 kr (30 förköp) entré för ungdomarna, och för föräldrar 100 kr (70 förköp). Niorna har fri entré, fri mat och får även en goodiebag vid hemgång. I en av dessa påsar ligger i 2-dagarsbiljett till Storsjöyran, en stor festival i Östersund. Oftast är det artisten som delar ut dessa påsar till niorna på scenen. Anledningen till att föräldrar också välkomna är för att även de ska känna sig trygga i att deras barn är i goda händer.

Minskning av fylla och bråk
Tack vare detta projekt har man sett en minskning av fylla och bråk i samband med skolavslutningarna. Antalet deltagare har bara ökat för varje år, och 2018 var det ca 1700 besökare. Detta arrangemang har idag blivit en tradition för ungdomarna och är uppskattat av alla. Hela byn tycker att det är viktigt att det finns ett alternativ till att dra runt på stan skolavslutningskvällen, vilket var ett stort bekymmer tidigare.

Tips för att lyckas med ditt event: 

  • Det är värt det!
    All tid och energi som gruppen lägger ner på arrangemanget är mödan värd när vi väl är framme och får se alla glada och förväntansfulla ungdomar.
  • Ha en plan B
    Om vädret skulle vara katastrof är det bra att ha en reservplan. En hembygdsgård är jättetrevligt, när vädret tillåter. Men ifall det skulle bli regn så bokar vi en stor idrottshall – för säkerhets skull!