Projekt 1249

School´s Out Festival – alkoholfritt avslutningsfirande

En rolig, trygg och minnesvärd avslutningskväll istället för fylla i parken - det är tanken bakom School´s Out Festival i Sollentuna.

Under skolavslutningskvällen i juni dricker sig många ungdomar i Sverige berusade, en del för allra första gången. Sollentuna, norr om Stockholm, var inget undantag. Med fester på olika håll och ungdomar som drev runt i parker, var det svårt för fritidspersonal och nattvandrare att finnas till hands. För många ungdomar slutade kvällen i fylla, slagsmål och olyckor.

Till slut fick fritidsledarna nog och bestämde sig för att göra avslutningskvällen till något roligt och minnesvärt istället. Med inspiration från en rockfestival som tidigare ägt rum i Sollentuna, föddes idén om en festival för unga. Kommunens fritidsgårdar gick samman med musikhuset Galaxen, ungdomar engagerades och därefter såg Schools out festival dagens ljus för första gången.

Roligt utan alkohol
I år anordnas School´s Out Festival för sjunde året i rad och är idag en av Sveriges största ungdomsfestivaler som varje år lockar tusentals ungdomar mellan 13 och 17 år – inte bara till en rolig skolavslutningskväll utan också till att avstå från alkohol.

Tony Weseth arbetar på Kultur- och fritidskontoret Arena Satelliten, ett aktivitetshus och en mötesplats för ungdomar i Sollentuna, och är en av arrangörerna bakom festivalen.

– Det viktigaste och bästa är att vi kan samla så många ungdomar till en riktigt kul och trygg avslutningsfest som samtidigt håller dem borta från alkohol och droger, berättar Tony.

Nytt tema varje år
Varje festival har ett tema och år 2017 är temat skumfest. Utöver spelningar med ett par större och några lokala DJ:s, anordnas ett aktivitetsområde med tävlingar, ett café och en alkoholfri bar där ungdomsbartenders serverar mat och dryck. Festivalen är helt alkohol- och drogfri och i en tydlig policy beskrivs att all antydan till alkohol- eller drogpåverkan leder till nekat inträde och att föräldrar kan komma att kontaktas.

Ungdomar i Sollentuna är också välkomna att vara med i arrangörsgruppen tillsammans med ledare från fritidsgårdar, Svenska kyrkan och andra lokala företag och aktörer. Arbetet kräver mycket planering som ger värdefulla erfarenheter, och alla ungdomar som är med får ett intyg om detta till sitt CV.

Positiva reaktioner – både från unga och från föräldrar
School´s Out Festival är mycket uppskattat av både unga och vuxna. Ungdomarna är glada för att det finns något kul göra efter skolavslutningen och föräldrar är tacksamma för att barnen är på ett ställe med många vuxna omkring sig – där det dessutom inte förekommer någon alkohol.

Tony Weseth på ungdomshuset Satelliten ser ljust på festivalens framtid.

– Vi planerar att fortsätta i många år till!

Foto: Jonas Embring.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad