Projekt 1369

Pizzaklättring i stället för festande

Enköpings klätterklubb hade tidigt en tydlig alkohol- och drogpolicy, ett arbete som sedan har fortsatt. Den populära pizzaklättringen är ett sätt att få ungdomar att välja bort alkoholen.

Festande under tonåren är ett generellt problem i många kommuner. Enköpings klätterklubb som bedriver barn-och ungdomsverksamhet ville ta sitt ansvar och dra sitt strå till stacken i denna fråga. Redan tidigt under föreningens start 2010 prioriterades behovet av en tydlig alkohol- och drogpolicy. När de sedan fick in allt fler juniora ledare i klubben, blev den här frågan än mer aktuell. Man ville hjälpa både dem och medlemmarna i klubben att göra ”rätta och ordentliga” val och att välja träning och hälsa framför alkohol och festande.

– Vi frågade därför helt enkelt vad vi skulle kunna göra för roliga aktiviteter i lokalen som skulle locka både dem och deras vänner att leka och träna en fredagskväll, istället för att hitta på dumheter, berättar Lizzi Inersjö Haegermarck som är vice ordförande i Enköpings Klätterklubb.

Ett av förslagen från en av de unga ledarna var ”after school-kvällar” som växlat mellan olika teman som pizzaklättring, discoklättring, 80-talsklättring och vanligt ”öppet-hus”. En populär aktivitet är pizzaklättringen. Den går ut på att man gör olika roliga aktiviteter under en fredagskväll i klubbens lokaler och sedan äter pizza tillsammans. Målet är att locka ungdomarna till att träna, äta gott och ha kul tillsammans i stället för att välja alkohol och festande.

Klättring, lekar och pizza
När ungdomarna anländer till lokalen för att delta i pizzaklättringen finns olika aktiviteter förberedda. Det kan till exempel vara att utmana sitt klättrande. Det kan göras genom att man har ögonbindel när man klättrar för att våga lita på varandra och sin säkrare, något som skapar kreativitet, laganda och förbättrar ungdomarnas kommunikation med varandra. Det kan vara vikter att sätta på selen, för att få extra styrka och utmaning i sitt klättrande eller gummiband mellan händer eller fötter, för att göra det svårare på väggarna. Det kan också vara en hinderbana på klätterväggarna som man inte får nudda, som exempelvis en rockring eller ballonger.

– Ungdomarna tycker att dessa extra utmaningar är speciellt roliga, där de får gå tillbaka mot lekandet och ha roligt, istället för att tänka på att passa in och vara stel. När vi frågar ungdomarna vad de vill göra är det alltid mer lekar som är svaret.

I lokalen finns popcorn och chip samt alkoholfri dryck och i högtalaren spelas musik som ungdomarna får önska. När alla börjar bli hungriga blir det pizza som äts under prat och diskussioner om kvällen och förslag på vad de vill göra nästa gång.

Alla ungdomar från 13 år är välkomna oavsett om de är medlemmar eller inte. Priset för en pizzaklättring är 50 kronor (för pizzan). Information om eventet läggs upp på klätterklubbens Facebook-sida, Instagram, hemsida, på andra grupper på Facebook och direkt till medlemmarna genom mejlutskick och info på träningarna.

”Alla deltagare är värdefulla”
Hur många som kommit beror på när eventet läggs ut på webb och sociala medier och hur lång tid i förväg ge gjort reklam för eventet. Lizzi Inersjö Haegermarck berättar att det brukar komma mellan 5–50 ungdomar på ”after school-kvällarna” men påpekar att alla deltagare är viktiga och att mängden spelar mindre roll. Hon tror att framgångsfaktorn är att de unga som får bestämma vad de vill göra och att det är unga personer som är ansvariga för kvällen. Inga föräldrar är på plats och alla som är i hallen är i samma åldersspann, det vill säga mellan 15 och 25 år. En kväll av unga för unga, helt enkelt.

– Det bästa med dessa kvällar är att det är enkelt att arrangera dem och att ungdomarna älskar det! Allting finns redan i hallen, vi behöver bara köpa in lite snacks och pizza.

Hon tillägger att de självklart önskar att ännu fler ungdomar kommer. Men hon tror att ju fler pizzakvällar de arrangerar ju fler ungdomar kommer dyka upp på sikt, eftersom ryktet sprider sig.

-Att ungdomarna väljer att komma till oss och träna istället för att festa är en stor vinst i sig. Det visar att vi gör någonting rätt och att ungdomarna växer upp mot att vara ansvarstagande och vågar göra det dom tycker är kul istället för att dras mot grupptrycket till en fest, säger Lizzi Inersjö Haegermarck.