Projekt 1303

Partypatrullen – för ett bättre utbud av alkoholfritt på krogar i Östergötland

Partypatrullen tar tempen på utbudet av alkoholfria drycker vid restauranger och barer i Östergötland.

För att bredda utbudet av alkoholfria drycker, startade IOGT-NTO i Östergötland ”Partypatrullen”- en grupp som tar tempen på det alkoholfria utbudet vid restauranger och barer i Östergötland.

IOGT-NTO är en nykterhetsorganisation som verkar för att bruket av alkohol och narkotika ska minska. I Sverige är runt 30 000 medlemmar engagerade runt om i landet. En av medlemmarna i Östergötland är Jan-Ove Ragnarsson. Han berättar:

– Restauranger och barer är väldigt präglade av alkohol och ibland är det alkoholfria utbudet skralt. Den alkoholnormen ville vi utmana på ett positivt och inspirerande sätt. Därför startade vi Partypatrullen.

Alla är välkomna att vara med i Partypatrullen och ingen särskild dryckeskunskap behövs. Det viktiga är ett intresse och nyfikenhet för alkoholfria drycker och att våga fråga om sådant som inte finns i menyn.

Varierat utbud under 20 besök

Hittills har patrullen gjort runt 20 informella och oannonserade besök på barer och restauranger. Gruppen beställer oftast både mat och dryck, diskuterar dryckesutbudet och bemötandet för att sedan göra en gemensam bedömning av upplevelsen utifrån kriterier som är samma för alla besök. Innan patrullen går överlämnas en folder med information om Partypatrullen och handskrivna kommentarer och reflektioner till restaurangen eller baren.

Foto: Jan-Ove Ragnarsson

Hur utbudet av alkoholfria drycker sett ut vid besöken har varierat.

– Det har varit obefintligt till ganska bra. På något ställe uppmärksammade vi även hur man profilerat sitt alkoholfria utbud på skyltar utanför lokalen. I ett fall lämnade vi restaurangen utan att beställa, eftersom ingen vettig alkoholfri dryck erbjöds till maten, berättar Jan-Ove.

Ett uppskattat initiativ

Genom att kombinera nykter gemenskap med en konkret aktivitet som utmanar alkoholnormen har Partypatrullen blivit ett uppskattat initiativ inom IOGT-NTO, inte minst bland medlemmar som inte tidigare varit engagerade inom organisationens opinionsbildande aktiviteter. 

Även de restauranger och barer som fått besök har varit positiva och flera har tackat patrullen för goda tips och påminnelsen om att erbjuda ett bra utbud av alkoholfritt.

Mer alkoholfritt på menyn efter besöket

Då syftet med partypatrullen är att vara en lättsam aktivitet som förenar nytta med nöje, har ingen systematisk uppföljning med besökta restauranger och barer gjorts. Men Jan-Ove Ragnarsson är positiv:

– Vi tror att besöken haft en positiv effekt och har sett några konkreta exempel där alkoholfria drinkar dykt upp på menyn efter vårt besök.

Nu finns en Facebooksida och informationsmaterial för att fler ska kunna vara med och göra en insats för att lyfta fram alkoholfritt i sin närmiljö. Patrullen diskuterar också hur de kan följa upp och utveckla verksamheten för att fler ska vilja vara med och resultaten bli mer kända.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad