Projekt 1291

Nykter valborg med skatetävling för Karlshamns unga

När ungdomarna i Karlshamn fick påverka utvecklades valborgsfirandet till att bli en populär skatetävling

Upptakten till arrangemanget var fylleri bland Karlshamns ungdomar (13–18 år) i samband med valborg. Kommunens fritidsledare, som åkt runt på valborgsfiranden genom åren, hade bevittnat fyllan och sett behovet av en insats för att både förebygga och motverka detta.

Då valborgsmässoafton är en riskkväll när många unga alkoholdebuterar eller dricker sig berusade, har fritidsgårdarna i Karlshamns kommun gått samman för att erbjuda drogfria aktiviteter som ungdomarna kan samlas kring. Syftet är att minska användandet av alkohol men även som hjälp att stå emot grupptryck.

– Jag tycker att det som är viktigt är att vi kan erbjuda ett drogfritt valborgsfirande. Vi ger en anledning att säga nej till droger och erbjuder en rolig, minnesvärd valborg, säger Josefine Lindell, fritidsgårdsföreståndare Karlshamns kommun.

När ungdomarna själva får välja

I Karlshamn har man lyssnat på ungdomarnas önskemål. Det som började som valborgsfirande på fritidsgården numera övergått till att bli en populär skatetävling.

Skatetävlingen och Valborg på Plazan brukar bli en välbesökt tillställning av både barn, unga och vuxna. Utbudet av olika aktiviteter gör att det passar alla. Beroende på väder, vind och veckodag varierar antalet besökare mellan 50 och 300.

– Det är lite roligt att vi når en bredare målgrupp, både unga och vuxna, genom att eventet är öppet för alla. Det innebär att vi även får chans att möta de vuxna och visa att valborg är ett viktigt tillfälle förebygga alkohol bland unga, säger Josefine Lindell.

Populärt arrangemang

År 2010 invigdes Karlshamns skatepark, något som efterfrågats av ungdomarna. Under ett antal år har Fritidsgårdarna, Annexet och den ideella skateföreningen anordnat den uppskattade skatetävlingen på valborg.  Tävlingen äger rum i utomhusskateparken. 

Skateföreningen står för hela upplägget av tävlingen och Fritidsgårdarna och Annexet för alla kringarrangemang. Kringarrangemangen kan vara olika tävlingar, tipsrundor, korvgrillning, livemusik etc. Ungdomarna är delaktiga i genomförandet och har varit engagerade i korvgrillning, skateföreningens aktiviteter och livemusik (då de själva spelar).

– De första åren var riktigt bra! Uppslutningen var stor och stämningen var helt fantastisk. Vi ser att när valborg legat på helgen har besökarantalet varit betydligt större. Då har både unga och vuxna tid att vara på plats.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad