Projekt 1331

Med idrotten som verktyg minskar stöket i Mellanstaden

Genom projektet "Nattfotboll i Mellanstaden" kan ungdomar och unga vuxna spela boll sent in på kvällen som ett alternativ till fest och alkohol. Resultatet - en succé!

Med idrotten som verktyg
Mellanstaden är ett samlingsnamn för fyra olika områden i Karlskrona. Gemensamt för områdena är att sysselsättningen bland ungdomar och unga vuxna är låg, och skadegörelse under helgkvällar inte ovanlig. Många ungdomar är ute sent om kvällarna och drar runt på stan. Tyvärr resulterar detta i en del bråk, hög musik utanför portar som stör grannar och krossade fönster. Att röka, festa, och dricka alkohol, bråk och konflikter har blivit en del av många ungas vardag i området. Något som Blekingeidrottsförbund ville ändra på!

Ett samverkansprojekt
Därav skapades konceptet ”Nattfotboll”, ett samverkansprojekt mellan Blekingeidrottsförbund, Karlskrona kommun, Hyresgästföreningen och andra lokala krafter bland civilsamhället. Tillsammans har de utfört eventet ”Nattfotboll” vid två fredagar mellan kl 20:00-23:00. Då öppnas dörrarna till Sunnadalskolans idrottshall och på plats finns publikvärdar, lagledare samt domare redo att döma matcher hela kvällen. Deltagare delas in i lag och matcher spelas non stop tills det är dags att gå hem. Hela 100 personer, killar och tjejer, har deltagit vid båda tillfällena. En siffra som arrangörerna är mycket nöjda med. Musik spelades såklart i högtalarna och stämningen har varit på topp, både bland spelare och i publiken.

– Vi arbetar som ett team med att skapa detta tillfälle för att aktivera folket i området. Vi hade en god stämning med en stort publik, musik och massa fotbollsmatcher. Under våra två tillfällen hittills har könsfördelningen varit ca 80 procent killar och 20 procent tjejer. Istället för att man ska ut och festa, dricka alkohol eller hitta på massa bus om kvällarna så kan man komma och lira boll med oss, berättar Roland Harutyunyan, projektkoordinator för Idrott i Mellanstaden på Blekinge Idrottsförbund.

Aktivering och utbildning
Syftet med projektet Nattfotboll är att bryta segregationen i det utsatta området, det här fallet Mellanstaden. Arrangörerna vill både aktivera ungdomar och unga vuxna genom idrott, men även bidra med utbildning. Under hösten 2018 arrangerades en ledarskapsutbildning Sunnadalskolans Skol-IF. Hela nitton unga ledare utbildades under terminen, en del var sen med och hjälpte till under Nattfotbollen.

– Vi söker ständigt efter ungdomar som vill hjälpa oss med våra verksamhet och event. Ser vi engagemang i det dem gör så bjuder vi på olika utbildningar via vårt utbildningsdepartement, berättar Roland Harutyunyan.

Rolands bästa tips:

  • ”Jobba med underifrånperspektiv”. Det är viktigt att vara närvarande och aktiv i området och fråga ”kidsen” vad deras önskemål är. Annars blir det lätt fel.
  • Gör något som redan finns, något som man vet kommer funka eller åtminstone tror kommer funka, så som nattfotboll.
  • Hitta samarbetspartners – det bygger muskler.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad