Projekt 1248

Livsstilsprojektet – ungdomskontrakt för en bättre hälsa

Sparbanken i Karlshamn ville bidra till en bättre hälsa bland kommunens unga. I ett kontrakt väljer ungdomar bort alkohol, tobak och andra droger.

Sparbanken i Karlshamn inspirerades av Åtvidabergs Sparbank och Varbergs Sparbank som gjort liknande initiativ. Syftet med Livsstilsprojektet är få unga att ta aktiva beslut som påverkar deras hälsa positivt. Detta genom att välja bort tobak, alkohol och andra droger. Livsstilsprojektet drivs av Sparbanken i Karlshamn i samarbete med högstadieskolorna i Karlshamn och Olofströms kommun.

Kontrakt med förmåner
I projektet erbjuds alla elever i årskurs sju i Karlshamn och Olofströms kommun att skriva på ett kontrakt med Sparbanken i Karlshamn. Ett kontrakt som gäller hela högstadiet, där eleven lovar att helt avstå från tobak, alkohol och andra droger. Alla elever som deltar får förmåner i form av ett förmånskort med rabatter i olika affärer samt möjlighet att delta i aktiviteter. Målet är att öka ungdomarnas livskvalitet.

Eleverna erbjuds möjlighet att välja mellan två olika kontraktstyper, ett som inkluderar ett månadssparande (kontrakt A) och ett utan månadssparande (kontrakt B). Detta är ett sätt att få ungdomarna att se att de investerar i sin framtid, även ekonomiskt genom ett sparande. Väljer de kontrakt A, och inte bryter kontraktet, har de chans att vinna 10 000 kronor vid slutet av högstadiet. Pengarna syftar till att användas till körkortsutbildning. Varje år delas vinsten ut till sex elever som skrivit kontrakt A.

Ökat intresse
Projektet startade 2012 och erfarenheterna är mycket goda. För varje år som gått har intresset ökat och nu deltar en stor del av eleverna på högstadiet. Totalt har över 850 elever skrivit kontrakt och därigenom tagit ett tydligt ställningstagande för en hälsosam livsstil. Något som också är otroligt positivt är att majoriteten av eleverna, 97 %, håller kontrakten högstadiet ut.

Både eleverna och föräldrarna tycker att kontrakten är bra. För många går ställningstagandet hand i hand med deras egna värderingar. Att man arbetar med positiv förstärkning av goda val, är något som både skola, vårdnadshavare och eleverna själva tycker är värdefullt. Livsstil är ett exempel på Sparbanken i Karlshamns engagemang för trivsel och utveckling i Karlshamns och Olofströms kommuner.

Sparbanken i Karlshamn har inga aktieägare som ska ha vinst på sitt ägande. Allt som skapas i Sparbanken i Karlshamn stannar i kommunen och satsas på ungdomar, idrott, kultur, föreningsliv, utbildning, utveckling, nyföretagande och annat som gör bygden bättre och trivsammare att växa upp, bo och verka i. Livsstilsprojektet är en viktig och långsiktig del i detta.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad