Projekt 1377

LiveClean UF – ideell förening hjälper unga att söka hjälp

Det började med tre gymnasieelever som såg att unga inte visste var de skulle söka hjälp för sina alkohol och drogproblem. I dag är LiveClean en ideell förening med ett enormt nätverk långt utanför Sveriges gränser.

Vad kan man som gymnasieungdom egentligen göra när man ser personer i sin egen skolmiljö, med alkohol- eller drogberoende, och mental ohälsa? Titta åt andra hållet, eller kanske förlita sig på de stöd som redan finns i samhället?

Men vad gör man då när informationen om det stöd som finns inte verkar nå ut?

– Vi upplevde att många ungdomar helt enkelt inte visste var de skulle vända sig med sina alkohol och drogproblem, berättar Alexander Westford, som tillsammans med Theodor Eidfelt och Arvid Ruthberg varit med och startat LiveClean.

Det började som ett UF-företag, men är numera en ideell förening med en ambitiös hemsida, som dels fungerar för att sprida information om alkohol och droger, men också för att få reda på vilka hjälporganisationer som finns tillgängliga i närheten där man kan söka hjälp.

Det var genom en marknadsundersökning där man riktade sig till ungdomar i åldern 16–28 år, som de drog slutsatsen att det bästa sättet att få ungdomar att söka hjälp var genom att upplysa dem om vilka hjälporganisationer som finns i närheten, och gärna hos personer liknande erfarenheter.

I arbetet med LiveClean har förenignen haft en rättfram approach, där man erbjudit både webbinarium, samt dygnet runt-chatt för att kunna finnas tillgängliga för ungdomar som är i behov av hjälp. Totalt hölls över 30 individuella möten, där alla medverkande också sökt hjälp efter samtalen, och efter de olika mötena har uppemot 50 ungdomar hört av sig efteråt och tackat för deras insats.

– Den känns fantastiskt stort att kunna göra så stor skillnad för så många, och vi vill att vårt initiativ ska spridas vidare, berättar Alexander Westford.

I dagsläget har LiveClean ambassadörer i tolv olika länder, är alla aktiva är studenter.

Tips till andra som vill starta liknande projekt:

  • Tänk stort! Ett initiativ går ofta att sprida vidare till andra länder.
  • Ta hjälp av redan erfarna som rådgivare och stöd.

Besök hemsidan på https://www.livecleanuf.com/