Projekt 1333

LHC Team 12-17 – Kontrakt och föreläsningar peppar ungdomar att avstå alkohol

Projekt ger gratis säsongskort till ungdomar mellan 12 till 17 år som avstår droger och alkohol 24h om dygnet i 365 dagar.

Linköpings Hockey Club (LHC) är en stor idrottsförening. Hit söker sig tjejer och killar för en aktiv fritid och engagemanget i och runt föreningen lokalt är stort. Men som en stor förening har man också ett stort samhällsansvar, vilket LHC tar på största allvar.

Tillsammans med Länsförsäkringar Östgöta, Stångåstaden och Corren startade föreningen projektet LHC Team 12-17 med syftet att senarelägga debuten vad det gäller alkohol bland ungdomar. Projektet vill också få ungdomar att helt avstå droger samtidigt som de bygger ett livslångs intresse för idrott i allmänhet och ishockey i synnerlighet.

LHC Team 12-17 går ut på att erbjuda ungdomar mellan 12 till 17 år ett gratis säsongskort till samtliga hemmamatcher i SHL och SDHL förutsatt att de förbinder sig till att avstå droger och alkohol under hela projektperioden (augusti – augusti). Kontraktsskrivningen görs i samband med Linköpings Stadsfest där samtliga samarbetspartners är med. Här skriver ungdomen på kontraktet som binder dem till att avstå droger och alkohol 24h om dygnet i 365 dagar. Ungdomen får därefter sitt personligt säsongskort.

Kontraktsskrivning görs tillsammans med målsman, men också med projektets ambassadörer. Förutom att agera goda förebilder är ambassadörerna aktiva i olika aktiviteter som genomförs i samband med projektet. Ambassadörerna inför säsongen 2019/2020 är ishockeyspelarna Sebastian Karlsson och Pernilla Winberg, två utåtriktade idrottspersoner som är starka förebilder för barn och ungdomar både på och utanför isen.

Fler och fler för varje år!
Första året med projektet var redan säsongen 2013/2014.  Då skrev 606 individer på kontrakt för team 12-17. Säsongen 2017/2018 var det högsta deltagarantalet hittills på hela 890 ungdomar totalt. Både flickor och pojkar är intresserade. Förutom att rekrytera via föreningens egna kanaler marknadsförs projektet via samarbetspartners. Annonseringar görs i Corren, Östgöta Media och via bl.a. Stångåstaden, Linköpings största hyresvärd, för att nå ut till så många ungdomar som möjligt från olika delar av Linköping.  Alla som varit med tidigare år får en länk till anmälan inför nästa säsong i början av augusti, några dagar före alla andra. På så vis skapas ”VIP” känsla att vara med igen före alla andra.

Deltagare säsongsvis:
2013/2014: 606 ungdomar totalt (33% flickor)
2014/2015: 746 ungdomar totalt (39% flickor)
2015/2016: 846 ungdomar totalt (40% flickor)
2016/2017: 731 ungdomar totalt (40% flickor)
2017/2018: 890 ungdomar totalt (37% flickor)
2018/2019: 803 ungdomar totalt (35% flickor)

De senaste två åren har projektet utvecklats till att även innefattat aktiviteter kopplat till projektet. Bland annat har en rundvandring ”bakom kulisserna” på Saab Arena. Under dessa aktiviteter ingår också föreläsningar på olika teman, som ett sätt att blanda nytta med nöje. Föreläsare kan varier, ofta är det tränare för LHC tillsammans med ambassadörerna.  Exempel på teman är ”att bygga ett lag”, ”att göra sitt bästa” och ”att alltid vara en god lagkamrat”.

– Vi har även haft en föreläsare med en före detta missbrukare som berättade om sin resa från botten till att idag vara en väl respekterad ungdomsledare och förebild. Otroligt uppskattad bland åhörare, Berättar Kim Martin, ambassadör för Tillsammans, Linköping Hockey Club.

Bland ungdomarna själva uppleves projektet som mycket positivt. Förutom ett säsongskort hittar medverkande en härlig gemenskap i projektet, med nya och gamla vänner. Flera av ungdomarna har valt att vara med under flera säsonger, vilket föreningen tolkar som ett kvitto på att projektet uppskattas.