Projekt 1166

Lanbit Light – alkohol- och drogfritt event i Kungsbacka

Ungdomar arrangerade ett Lan-event för ungdomar under höstlovet, fritt från alkohol och droger.

Lan-eventet Lanbit Light arrangerades under höstlovet i Kollahallen i Kungsbacka.

Initiativtagare och arrangörer bakom eventet var 43 ungdomar från Kungsbacka i åldern 14 och uppåt. De ville skapa en alkohol- och drogfri mötesplats för unga de kan umgås och utöva ett gemensamt intresse – datorspel/e-sport.

Av ungdomar, för ungdomar
Ungdomarna planerade och genomförde hela eventet. Allt från sökande av sponsorer, kontakt med olika tjänstemän och myndigheter i kommunen, byggnation av scen, bord, ljud och ljus till genomförandet och dokumentation av eventet. Arrangörsteamet hade även delats upp i olika ansvarsposter under dagarna, såsom entrévärdar, säkerhetsansvariga och aktivitetsansvariga. Allt för att eventet skulle bli en succé!

Under lanet deltog närmare 300 ungdomar. Samtliga besökare fick blåsa i alkomätare för att komma in på eventet samt varje gång de hade varit utanför lokalen. Detta gällde även föräldrar som besökte eventet. Under de fyra dagar som eventet pågick arrangerades olika tävlingar och aktiviteter.

Hela eventet var väldigt uppskattat. Arrangörerna menar att Lanbit Light är ett tydligt kvitto på att man kan ha roligt utan alkohol och hoppas kunna arrangera fler liknande evenemang i framtiden.

Se filmen från eventet här: https://www.youtube.com/watch?v=uwlYYckvaKM&feature=youtu.be

 

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad