Projekt 1309

Kultur, tälthäng och tävling samlade unga under Kulturnatten 
i Karlshamn

Tävlingen ”Blås grönt” och fina priser uppmuntrade fler ungdomar i Karlshamn till att avstå alkohol under kulturnatten.

I över 25 år har Karlshamn arrangerat Kulturnatten första lördagen i oktober – en kväll då kommunens kulturintresserade ställer ut sina alster, spelar musik och teater. Eftersom många rör sig ute under den här kvällen, är kulturnatten samtidigt ett risktillfälle för fylla och alkoholdebuter bland kommunens ungdomar.

Egen kulturnatt på Annexet 

För att erbjuda unga i Karlshamns en rolig aktivitet som samtidigt bidrar till att färre dricker alkohol under kulturnatten, har kommunens fritidsgårdar gått samman och skapat en egen kulturnatt på KFUM Annexet, en av fritidsgårdarna i stan.

– Vi vill erbjuda en alternativ kulturnatt för ungdomarna i kommunen, ett drogfritt event där unga får chansen till kulturutbyte genom konst, musik och andra uttrycksformer, berättar Josefin Lindell, som jobbar på Annexet.

Ny tävling uppmuntrade till att avstå alkohol

Utöver Kulturnatten på annexet, introducerade fritidsgårdarna i år en ny satsning för att uppmuntra fler ungdomar till att välja bort alkohol. Inspirationen kom från andra kommuners arbete med tävlingen ”Blås Grönt” – för att få unga att avstå alkohol.

I Karlshamn arrangerades Blås Grönt för ungdomar i åldern 13 – 21 år. Tävlingen gick ut på att visa att man inte druckit alkohol genom att blåsa i en alkomätare vid två tillfällen under kvällen.

Under årets kulturnatt, den 6 oktober, fanns fritidsgårdarna på plats i ett pop-up tält på torget under hela kvällen. Utöver tävlingen erbjöds soffhäng i tältet, kaffe och pingis.

Ungdomar som kom förbi tältet och som blåste grönt både tidigt och sent på kvällen kom med i utlottning av fina priser, så som biobiljetter sponsrade av Sparbanken i Karlshamn, värdemenyer från McDonalds och elektronik från Elgiganten och Audio Video i Karlshamn.

Över 70 ungdomar blåste grönt

Tävlingen gick över förväntan. Under kvällen blåste 70 ungdomar grönt och sammanlagt fick 17 av dem pris från sponsorerna. Det var ingen som blåste rött under kvällen, men några avstod.

– I år hade vi särskild tur med vädret, kulturnatten bjöd på strålande höstväder och under hela kvällen hade tältet besök av både ungdomar och av yngre och äldre besökare som tog en kopp kaffe, spelade pingis och umgicks, berättar Josefin Lindell.

Efter den lyckade premiären är nu planen att fortsätta med tävlingen Blås Grönt, både under kommande kulturnätter och vid andra riskhelger som valborg, skolavslutning och stadsfestivalen Östersjöfestivalen

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad