Projekt 1363

Engagerade föräldrar = mindre fylla på Piteå dansar och Ler

Initiativet Blås Grönt på festivalen Piteå Dansar och Ler går ut på öka dialogen om alkohol mellan ungdomar och deras föräldrar – en satsning som givit resultat.

Varje sommar, i slutet av juli, fylls sedan länge Piteås centrum med människor, musik, mat och aktiviteter så som dans, marknad, konst och tivoli. Festivalen Pdol, Piteå Dansar och Ler, är ett populärt och välbesökt inslag i de ljusa sommarkvällarna. Men denna folkfest har också varit ett tillfälle för alkoholdebut och fylla bland ungdomar.

Belönar dem som inte dricker

År 2016 startades projektet Blås Grönt Pdol för att minska ungdomsfyllan och tidig alkoholdebut för ungdomar under festivalen. Blås Grönt är en del av ”Chilla med PDOL” som är festivalens alkohol- och drogfria område. Här finns aktiviteter och underhållning för ungdomar mellan 13–17 år samt för barnfamiljer. Initiativet handlar om att satsa på en nyktrare, tryggare och sundare festival – för alla.

-Med Blås Grönt ger vi stadens ungdomar en morot att festa och ha kul utan alkohol och droger på festivalen, säger Fredrik Nilsson som är festivalgeneral på Piteå Dansar och Ler, Pdol.

Han förtydligar att det inte handlar om att straffa personer som dricker, utan att belöna personer som inte dricker. Alla som blåser grönt i samband med hemgång är med i utlottningen av fina priser.

Med projektet Blås Grönt vill man framförallt öppna upp till samtal om alkohol mellan ungdomar och deras föräldrar. Här uppmuntras att föräldrar exempelvis är tydliga med vilka regler som gäller när det kommer till alkohol, och att barn och målsman kommer överens om vilken tid som gäller för hemgång.  Från Pdols sida hoppas man att Blås Grönt ska kunna bidra till en ömsesidig trygghet för både ungdomarna och deras föräldrar och att festivalen blir både rolig och trygg för alla parter.

Så går det till

Föräldern registrerar ungdomens namn och ålder samt sitt eget namn, adress och telefonnummer på webbsidan blasgront.nu. Den som registrerat sig får sedan löpande uppdateringar via sms i realtid direkt i sin telefon under festivalkvällen. Innan ungdomarna lämnar festivalområdet så måste de gå till tältet där Blås Grönt huserar och ”blåsa ut”.

-Blåser de grönt så får föräldern ett sms där det står att deras ungdom blåst grönt och är på väg hem. Blåser de rött så ringer vi upp föräldern och ber dom komma och hämta sin ungdom. Detta resulterar i en trygghet hos föräldern, menar Fredrik Nilsson.

De som blåser grönt får vara med i en utlottning om väldigt fina priser. 2019 var första priset ett presentkort på 10 000:- till ett körkort på Roberts Trafikskola.

För varje år sedan starten 2016 ökar deltagandet i Blås Grönt. Då deltog 440 personer och 2019 deltog cirka 700 personer och man ser en klar minskning av ungdomsfyllan under festivalen. Projektet Blås Grönt pågår fortfarande och Fredrik Nilsson berättar att man inför 2020 lägger mera krut och resurser på projektet.

Speciellt år 2020

På grund av rådande omständigheter är det fortfarande oklart om det blir någon festival 2020. Fredrik med kollegor hoppas på att kunna genomföra årets festival som är en stor och viktig del av Piteås kulturliv och varumärke för sommaren, och följer utvecklingen och myndigheternas råd noga.
Läs mer på pdols hemsida här.