Projekt 1350

I Ljungsbro lockade LAN mer än alkohol

För att erbjuda ungdomarna i Ljungsbro något som lockade mer än alkohol på höstlovet, arrangerade man ett lyckat event med LAN och andra aktiviteter.

Höstlovet är ett av de tillfällen då ungdomar riskerar att introduceras för alkohol. För att erbjuda ungdomarna i Ljungsbro en meningsfull aktivitet under lovet skapades ”Ljungsbro by Night”.

Inte bara LAN

Egentligen var LAN huvudaktiviteten på eventet, men om man kallat eventet ”LAN” var gissningen att enbart killar skulle komma. Därför valde man att kalla evenemanget för Ljungsbro by Night, för att locka den breda målgruppen. Eventet arrangerades av fritidsgården i Ljungsbro tillsammans med ungdomar som tidigare gått på fritidsgården.

-Vårt nya uppdrag sedan 2019 säger att vi ska arbeta med ungdomar fram till den dagen då de fyller 18 och det möjliggjorde att de kunde vara med och planera. Vi frågade ungdomarna om de ville hjälpa till och de var jätteintresserade, säger Andreas Karlsson, fritidsledare på Ljungsbro fritidsgård.

Sex stycken ungdomar mellan åldern 14-17 år hade cirka sex möten innan allt var på plats och eventet kunde gå av stapeln.

Ett alkoholfritt event

Den 28 oktober 2019 var dagen då Ljungsbro by Night ägde rum. Mellan klockan 15.00–06.00 erbjöds LAN och man hade även en ”aktivitetspark” med andra aktiviteter. Det var filmquiz och musikquiz på kahoot, filmvisning, Fifa-turnering och NHL-match på storbild under natten.

De medarrangerade ungdomarna hade hand om caféet och stod i kiosken. De hjälpte också till med det tekniska kring LANet och höll i alla aktiviteter under evenemanget. I entrén stod två fritidsledare med alkotest. Alla ungdomar som ville komma in fick blåsa. Det gällde även dem som lämnade lokalen även för en kort stund och sedan kom tillbaka.

-Vi förebyggde alkoholkonsumtionen genom att alla som skulle in fick blåsa. Det kommer vi vilja göra på alla större evenemang, säger Andreas Karlsson. Kollegan Åke Eriksson fortsätter:

-Att arrangera något som ungdomar vill gå på tillsammans med ungdomar tror vi är en stor del till att ungdomarna väljer att hellre gå hit än att dricka alkohol.

Lyckat trots stök

Det kom totalt cirka 70–80 tjejer och killar till eventet och LANet hade 26 deltagare som alla var killar. Andreas Karlsson och Åke Eriksson menar att det stundtals var lite stökigt. Det var några av de äldre ungdomarna (16-17 år) som hade dåligt språk och andra typiska tonsårsfasoner, men att det som helhet var ett mycket lyckat evenemang. Framförallt förebyggde det att ungdomarna drack alkohol.

– Jag skulle vilja säga att alla helger är mer eller mindre ett risktillfällen och att det är oerhört viktigt att fritidsgårdar försöker ha ett så attraktivt schema som möjligt. Kan vi ge ungdomarna en anledning till att stå över alkoholen eller att ge dem en anledning till att tacka nej till alkohol, så gör vi jättestor skillnad, säger Andreas Karlsson.