Projekt 1301

Drogfritt Halloweenfirande minskar fylla och stök i Kungsbacka

Mindre fylla och mer Halloween! Med ett kusligt halloweenfirande skapade eleverna på Vittraskolan riktig halloweenkänsla och minskade berusningen bland unga i Kungsbacka.

I samband med högtider som valborg, halloween och lucia ökar risken att ungdomar alkoholdebuterar eller berusar sig. Kanske för att testa gränser, passa in eller för att högtider kopplas till fest och fylla. 

För att erbjuda ett drogfritt firande av Halloween tog Klass 9:2 på Vittraskolan i Kungsbacka initiativ till Halloweenpromenaden – en kuslig promenad genom skogen bakom Vittraskolan. Promenaden var även ett sätt för klassen att samla pengar till deras kommande klassresa. 

– Ungdomarna ville fira Halloween med en rolig och spännande aktivitet som de själva varit med och planerat och genomfört, säger Markus Olsson, Ungdomskonsulent vid Ung i Kungsbacka.

Av unga, för unga

Eleverna valde datum, tid och plats för genomförandet och började sen spåna på hur promenaden skulle göras. De designade egna affischer som sattes upp på skolan för att marknadsföra Halloweenpromenaden och spred information via skolans sociala medier. Arrangemanget lades även ut på Kungsbacka kommuns hemsida och skärmar.

För att omvandla skogen bakom skolan till den perfekta Halloweenpromenaden behövdes läskig dekoration och vandrande vålnader. Eleverna använde sin kreativitet och skapade allt från gravstenar i frigolit, rasslande kedjor, avhuggna händer och pumpor. De köpte kläder från Erikshjälpen och sminkade sig till zombies och spöken. Allt för att få den rätta Halloween-känslan. Kommunen stöttade med bidrag och lånade även ut högtalare och ett tält.

Stor uppslutning

Onsdag 25 oktober var det dags för Halloweenpromenaden. Höstregnet öste ner och eftersom vädret var dystert hade de hade räknat med runt 150 deltagare.  Men istället kom över 450 ungdomar mellan åldrarna 10-15 år. En fantastisk uppslutning! 

Halloweenpromenaden kunde göras i två olika slingor, där den ena var avsedd för barn under 10 år och den andra för de över 10 år. Under promenaden möttes deltagarna av zombies och spöken, som spelades av eleverna.

Arrangemanget var otroligt uppskattat, både bland föräldrar och barn. Markus Olsson minns kvällen:

– Det blev ett grymt och roligt arrangemang med drivna ungdomar och stöttande föräldrar.  Oavsett ålder på deltagarna skickar insatsen en viktig och positiv signal: Halloween har inget med alkohol att göra, utan firas bäst med en rolig, drogfri aktivitet. 

Halloweenpromenaden genomfördes av 25 ungdomar med stöd av flera vuxna; Markus och kollegan Susanne Löfgren, en praktikant från högskolan Andreas Hansson samt en volontär från Portugal. Flera föräldrar ställde även upp under kvällen och hjälpte till.

– Vi hoppas såklart att initiativet med Halloweenpromenaden kan inspirera andra skolor att göra liknande insatser, så att fler unga får en roligt och drogfritt Halloween-firande!  tillägger Markus.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad