Projekt 1351

Gratis inträde i utbyte mot drogfrihet

KFUM Jämtland Basket låter ungdomar få fri entré till lagets alla hemmamatcher mot att de är drogfria hela säsongen. Nu satsar man extra på utlandsfödda ungdomar.

Arbetet med att mobilisera mot alkohol och droger i Östersund drivs på bred front med samarbete mellan olika parter, bland annat myndigheter, frivilliga och idéburna organisationer. Man satsar dessutom extra resurser och fokus på barn och ungdomar som är födda utanför Sverige. Ett sådan projekt är Team 12-17 Jämtland Basket som ger gratis inträde till hemmamatcher mot en hel säsongs alkohol- och drogfrihet.

Fri entré kräver motprestation
Jämtlands Gymnasium och Team 12–17 Jämtlands basket bjuder in ungdomar till hemmamatcher i Sporthallen. Eleverna får träffa ledare och spelare från Jämtland Basket och har fri entré till samtliga basketmatcher. Det mot att eleven förbinder sig till att avhålla sig helt från alkohol och droger under hela säsongen. För att säkerställa detta upprättas ett kontrakt mellan elev, vårdnadshavare och Jämtlands Baskets lagkaptener eller Team 1217-ambassadörer. Jämtland Basket har rätt att återkalla kortet (som ger fri entré) vid kontraktsbrott. Målsman undertecknar kontraktet för att intyga att avtalet följs.

-Intresset är stort i dagsläget har vi mer än 120 ungdomar som har skrivit på kontraktet för säsongen 2019-2020, säger Ivan Jaáfer från KFUM Jämtland Basket.

Kontrakt upprättas
KFUM Jämtland Basket har två 1217-ambassadörer som håller i kontraktsskrivningen. I år har det hittills varit vid två tillfällen då ungdomarna fått möjligheten att träffa ambassadörerna och teckna ett Team 12–17 kontrakt. Kontraktsskrivningen har skett på olika offentliga platser eller lokaler i Östersund som till exempel Stortorget, Kärnans köpcenter eller i Östersunds Sporthall där Jämtland Basket spelar sina hemmamatcher.

I år satsar man med extra resurser och fokus på utrikesfödda barn/ungdomar.

-Vi tror på integration och genom att teckna ett Team 12–17 kontrakt vinner man på att hålla utrikesfödda elever borta från alkohol och droger samt att de träffa andra ungdomar på sporthallen i samband med våra hemmamatcher, säger Ivan Jaáfer.

Han berättar vidare att mellan 40 till 60 utrikesfödda elever har kommit och tittat på hemmamatcherna. Upp till 60 ungdomar totalt har deltagit i kontraktsskrivningen.

-Hittills har inga kort återkallats vilket visar positivt resultat och att alla håller sig fria från droger och alkohol, säger Ivan Jaáfer.

 

IQs motivering
Jämtland baskets arbete med Team 12-17 visar på ett tydligt ställningstagande när det gäller unga och alkohol och droger. Projektet är ett gott exempel på arbete för att skjuta upp ungas alkoholdebut och inspirera till hälsosam livsstil. IQ gratulerar föreningen till ett fint arbete som visar på ett gott exempel på förebyggande arbete mot alkoholens skadeverkningar.