Projekt 1321

Genom tydliga budskap, engagemang och massor av vattenflaskor bidrar Orka hela dagen till ett nyktrare studentfirande

10 000 studenter på 10 år! Så många har nåtts av kampanjen som informerar om alkoholens påverkan på hjärnan, och uppmuntrar till ett klokare studentfirande i Skövdes kommun.

För många betyder studenten fest och firande, men också mycket stök och fylla. Men inte längre i Skövdes kommun! För att minska alkoholkonsumtionen i samband med studenten startades kampanjen Orka hela dagen, ett initiativ som syftar till att öka medveten om alkoholens påverkan på hjärnan och utmana trenden om alkohol och studentfirande. Målet är att bidra till att studentdagen blir ett positivt minne för alla gymnasister som firar sin stora dag.

Kampanjen startade för ca 10 år sedan av IOGT-NTO och dåvarande drogförebyggande samordnare i Skövde kommun. Idag har det vuxit till ett samarbetsprojekt mellan flera organisationer. Här ingår IOGT-NTO, Blå Bandet, Skövde Kommun och Västra Götalandsregionen.

En kampanj i två delar
Kampanjen är uppdelad i två delar. Del ett, som kallas ”Knyt ett band för Orka hela dagen” syftar till att marknadsföra, samt öka kunskapen och engagemanget lokalt kring alkohol och studentfirande. Ett par veckor före studenten står IOGT-NTO och Skövde kommuns drogförebyggande samordnare på ett lokalt köpcentrum och ber förbipasserande om att hjälpa dem att knyta ett band runt vattenflaskor. Vattenflaskorna, som är sponsrade av ICA Maxi och Ramlösa, ska senare delas ut till studenterna.

På bandet finns ett kort med en hälsning till studenterna om alkoholens påverkan på hjärnan, och en uppmaning om att vara rädd om sig själva och sina vänner. Här påminns studenterna också om att dricka mycket vatten under dagen för att orka med. Samtidigt som förbipasserande hjälper till att knyta band passar arrangörerna på att berätta om alkoholens skadeverkan och varför de genomför kampanjen.

– Detta är ett perfekt tillfälle för oss att prata med människor om kampanjen, varför man inte skall langa alkohol och påminna om att hjärnan inte är fullt utvecklad på ungdomar. Det blir många fina och bra samtal. Vi får mycket positiv feedback från allmänhet och föräldrar, säger Petra Berghäll, verksamhetsutvecklare för IOGT-NTO.

Del två äger rum på själva studentdagarna. Då är samordnare och samarbetspartners på plats på gymnasieskolorna för att hänga de ca 1000 vattenflaskorna med banden och hälsningen runt halsen på studenterna. Förutom dagarna i köpcentrumen hjälper volontärer till att knyta band kring flaskorna. Det är många flaskor som ska knytas, vilket kräver tid och engagemang från så många frivilliga som möjligt.

10 000 studenter på 10 år!
Under tio år har kampanjen varit aktiv. Skillnaden märkts tydligt i hur studenten firas och vad som sker på studentdagarna. Polisen upplever att det blivit lugnare kring kortegen. Studenterna är öppna med sin tacksamhet för vattenflaskorna och vill att projektet skall fortsätta.

Idag är det kutym att föräldrar och släktningar hänger flaskor kring halsen på sina gymnasister med ett alkoholfritt innehåll. Det är en stor skillnad till för tio år sedan då alkohol och fylla var en självklar del av studentfirandet. Under årens lopp har dryga 10 000 studenter plus deras nära och kära nåtts av hälsningen.

– Alla är mycket positiva och det har blivit en del av studentfirandet i Skövde att man får en vattenflaska med en hälsning från samhället, säger Petra Berghäll. Hon fortsätter att berätta att ”Orka hela dagen” har lyckats långt över förväntan, säger Petra Berghäll.

Hon avslutar:

– Det är idag en positiv tradition som studenterna efterfrågar, vilket talar sitt tydliga språk! 

Tips:

  • Sök samarbetspartners och sponsorer!
  • Tryck upp t-shirtar eller liknande med det gemensamma namnet, i vårt fall ”Orka hela dagen”. Det signalerar gemenskap och tydligt syftet att vi gör detta för studenternas bästa, och inte för att profilera vår egen verksamhet.
  • Det krävs bra logistik, exempel med att transportera alla flaskor.
  • Ta hjälp av andra! Kolla om det finns någon frivillig organisation eller någon kommunal verksamhet som kan hjälpa till med arbetsuppgiften att klippa band i lagom längd, och knyta runt flaskorna. Det är många flaskor som ska knytas om alla ska få en egen.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad