Projekt 1364

Fylla byts mot bio i Uddevalla

Efter fem år med skolavslutningsbio blir det självklara valet bio i stället för fylla för allt fler av Uddevallas högstadieelever.

 

I Uddevalla, som på många andra ställen i landet, har skolavslutningen varit ett tillfälle för den första fyllan. Det har varit populärt att åka till allmänna ställen som exempelvis Skeppsviken för att dricka alkohol. Kommunen anordnade tidigare ett drogfritt disco, men med åren glesnande antalet besökare allt mer och det var dags att testa något nytt.

Uppdraget var att bryta trenden
För att bryta trenden med festandet fick Avdelning fritid och unga på Uddevalla kommun 2015 i uppdrag av sin arbetsgivare att anordna en drogfri skolavslutning för alla elever i årskurs 7–9. Fritidsgårdarna tog ansvar för avslutningskvällen. I samband med detta hade man fått en ny biostad i Uddevalla och idén om att anordna gratis bio på avslutningskvällen kläcktes.

-Vi ville bryta mönstret med fylla på skolavslutningen genom att hjälpa ungdomarna till att ta ett annat beslut och att säga ”nä, jag vill inte festa i Skeppsviken på skolavslutningen, jag vill gå på gratisbio”, säger Jenny Bröjer, fritidsledare och samordnare för skolavslutningen på Avdelning fritid och unga i Uddevalla.

Arbetet inleddes med att starta ett nätverk tillsammans med skolorna i kommunen. Alla skolor bjöds in och de flesta skolor valde att delta. Man åkte ut i skolorna och lät eleverna tycka till om vilka filmer som skulle visas på avslutningskvällen. De fick fylla i färdigtryckta blanketter med filmer att välja på som delades ut via elevrådsrepresentanterna. Alla elever fick vara med och välja film oavsett om de tänkt gå på bion eller inte. Det var ett sätt att se till att alla elever fått information om bion och blev en sorts marknadsföring.

Biljettkön börjar växa tidigt
Biljetterna släpps klockan 19.00 på avslutningsdagen och filmerna visas klockan 21.00. Men biljettkön börjar växa redan på eftermiddagen. Första året ställde sig de första ungdomarna i kö vid 16-tiden och för varje år har köandet börjat tidigare och tidigare, berättar Jenny Bröjer och tillägger att något år var de första ungdomarna på plats redan klockan 13.00. När biljetten hämtats ut brukar ungdomarna stanna kvar runt bion. För att behålla dem där till filmen rullar igång brukar det organiseras olika aktiviteter som spel, tävlingar och en DJ som spelar musik. Något år har ett gäng brandmän varit på plats för att utmana ungdomarna i olika tävlingar. Man ser även till att många vuxna är närvarande. Utöver fritidsledarna brukar det vara skolpersonal, fältare, drogförebyggare, nattvandrare, kyrkan med flera. Efter att filmen är slut brukar de flesta ungdomar gå hem eller bli hämtade.

Det första året kom 300 av Uddevallas totalt cirka 2 000 högstadieungdomar och sedan har antalet bara ökat genom åren. Förra året testade man ett nytt grepp och hyrde även den första biovisningen för dagen och bjöd in årskurs 6. Tanken var att redan i årskurs 6 introducera bio som aktivitet på avslutningen så att det sedan skulle blir den självklara aktiviteten på avslutningen även i högstadiet. Då besökte sammanlagt 600 ungdomar bion på avslutningsdagen.

En lyckad satsning!
Jenny Bröjer menar att satsningen på avslutningsbio har varit väldigt lyckad och att man fått Uddevallas ungdomar att tänka att det är bio man väljer på skolavslutningen. Samarbetet mellan skola och fritids har dessutom ökat när man jobbat mot samma mål, det vill säga att ungdomar ska välja en alkohol- och drogfri skolavslutning. Fältare och drogförebyggare är fortfarande ute under avslutningskvällen på de platser där ungdomar brukar vistas, men de har noterat att antalet ungdomar som festar minskar varje år.

-Vi kommer aldrig få alla att välja en drogfri skolavslutning men vi har hjälpt många att stå emot grupptrycket genom att säga att ”jag vill faktiskt gå på gratis bio”. Det känns väldigt bra! säger Jenny Bröjer.

Hon konstaterar avslutningsvis att skolavslutningen är en härlig kväll att jobba som fritidsledare i Uddevalla kommun.

Ett annorlunda år
Även i år 2020 fanns planer på att i vanlig ordning anordna den lyckade skolavslutningsbion. Men på grund av rådande omständigheter med covid-19 får kommunen tänka om och ställa in aktiviteten i enlighet med riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. Vad som kommer göras istället återstår och se. Men 2021 hoppas Jenny med kollegor att allt ska vara som vanligt igen, och att fler högstadieelever ska välja bio istället för fest och fylla i Uddevalla.