Projekt 1362

En trygg jul för de unga

När Marielle Jarlinius, Trygg Hjälte i Kungsbacka, insåg hur många unga som hade ångest inför julen, bestämde hon sig för att öppna sitt hem på julafton.

Det var snart jul i Kungsbacka. De flesta av ungdomarna tyckte nog att det skulle bli skönt med lov och såg säkert fram emot en julafton med julmat, klappar och samvaro. Men det fanns också unga som oroade sig inför julen, för vilka julen var en otrygg, orolig och ångestfylld högtid.

24-åriga Marielle Jarlinius engagerar sig i Trygga Barnen, som är en stiftelse för barn och unga mellan 0–25 år som har en förälder med alkoholproblem, beroende eller psykisk ohälsa. Hon är Trygg Hjälte i Kungsbacka och fungerar som lokalt stöd i kommunen. Genom sin roll kommer hon i kontakt med många unga som inte mår bra och har det svårt hemma. När det närmade sig jul 2019 kände hon hur de unga blev allt mer nervösa. För att undersöka saken lite närmare gjorde hon en undersökning på sociala medier och frågade om de unga hade någon att vara med på julafton och/eller hade ont i magen inför julen.

Allt för många svarade att de inte hade någon att vara med och att de hade en klump i magen. Marielle är själv uppväxt med föräldrar som haft alkoholproblem och minns den där känslan som om det var igår. Hon kände starkt att så här får det inte vara och beslöt sig för att ha öppet hus i sitt hem på julafton. Hennes vän och kollega, Hanna Hartvig erbjöd sig genast att hjälpa till och de började planera direkt. Marielle och Hanna gjorde en inbjudan som de satte upp i skolorna, mejlade till föreningar och spred på sociala medier. Initiativet uppmärksammades även i lokaltidningen och på lokalradion varpå det spred sig som en löpeld om julfirandet hemma hos Marielle.

En trygg och mysig julafton
Eftersom det var oklart hur många som egentligen skulle dyka upp på julafton bestämde sig Marielle och Hanna att leta efter en lokal med plats för fler. De fick hjälp från Tölögården som lånade ut sin lokal. Men det var fler som ville hjälpa till. Privatpersoner, företag och kommunpolisen bidrog med mat, julklappar och pengar. Den 23 december pyntade Marielle och Hanna lokalen, lagade mat och slog in julklappar.

-Det blev så fint och när julafton infann sig kom en äldre herre på eget bevåg och spelade livemusik för oss. Vi var både ungdomar och äldre som åt, byggde pepparkakshus och spelade julklappsspelet, säger Marielle.

Hon berättar att det blev en otroligt mysig och fin kväll. Både yngre och äldre kom. Egentligen riktade de sig till unga men hon säger att alla självklart var välkomna.

En lugnare känsla
Efter firandet körde Marielle och Hanna ungdomarna till tåget. Marielle berättar att de uttryckte en enorm tacksamhet och hade inte Marielle och Hanna haft öppet hus, hade ungdomarna varit ensamma på julafton. Hon förklarar att det finns olika anledningar till att unga sitter ensamma på jul. Det handlar om allt ifrån att man har sagt upp kontakten med sina föräldrar, till att det dricks för mycket i hemmet.

Marielle nämnder även att hon och Hanna under juldagarna fick flera mejl från ungdomar som berättade om hur bra julen blivit då de haft som plan B att komma till Marielle och Hannas öppna hus om det inte fungerade hemma. De hade helt enkelt inte känt sig lika nervösa och oroliga som de gjort tidigare jular.

-Vi är otroligt tacksamma och glada över dagen. Vi gjorde verkligen skillnad för de unga och detta initiativet kommer vi göra till en tradition. Man önskar att det inte skulle behövas men det gör det, och då är det bättre att vi öppnar våra dörrar om vi har möjlighet istället för att blunda för det, säger Marielle Jarlinius.