Projekt 1346

Drogfritt disco för unga på Pajala marknad

Ett drogfritt disco för ungdomar under 18 år blev en uppskattad samlingspunkt under Pajala marknad – en marknad som även är till för de unga.

Pajala Marknad är en marknad med anor från 1700-talet och som i modern tid funnits sedan 1972. Den äger rum två helger efter midsommar varje år. Då förvandlas Pajala i Norrbotten från liten lugn landsort till ett myller av människor under dagarna tre. Upp till 45 000 besökare kommer för att strosa runt bland de 300 knallarna, shoppa, gå på tivoli och för att ta del av ett rikt nöjesliv kvällstid. Kvällsaktiviteterna har hittills vänt sig till dem som fyllt 18 år.

Det har förekommit stök och fylla på kvällar och nätter i samband med marknaden, där både yngre och äldre ungdomar är delaktiga. De yngre ungdomarna tenderar att ”hänga” bland de äldre som dricker alkohol. Det fanns därför ett tydligt behov av en kvällsaktivitet för de yngre. Det handlar om cirka 900 besökande ungdomar som är 10–17 år.

Drogfritt disco blir verklighet
Initiativet att anordna ett drogfritt disco för de yngre ungdomarna under marknaden togs av Pajala Turism & Evenemang, som arrangerar och äger Pajala Marknad.
Det första discot blev verklighet under marknaden 2019 och genomfördes tillsammans med Slussen*, Pajala kommun. Discot marknadsfördes via Facebook samt via Pajala Turism & Evenemangs mediapartner Norrbottens gratistidning som går ut i hela Norrbotten. Discot öppnade klockan 21.00 och hade åldersgränsen 11 år. En DJ anlitades och Slussen bistod med försäljning av fika och personal. Pajala Turism & Evenemang stod för entrépersonal, ordningsvakter och hyrde en lokal mitt i centrala Pajala. Klockan 24.00 stängde discot.

Lyckat evenemang
Totalt deltog cirka 30 ungdomar och arrangörerna fick mycket positiv respons av dem som kom. Redan på plats efterfrågades det när nästa disco skulle anordnas.

Detta första disco betraktades som ett ”test” för att se om detta var en aktivitet som var värd att jobba vidare med, vilket det visade sig vara.

-Kommande år kommer vi att föra en dialog med ungdomar och om deras tankar kring ett fortsatt arrangemang och vad vi kan göra bättre och mer, säger Maria Brodin som är verksamhetsledare på Pajala Turism & Evenemang.

Hon menar att genom att hitta på drogfria evenemang i kommunen hoppas de att problemen med ungdomsfylla och stök ska upphöra.

-Vi kommer fortsätta anordna drogfria ungdomsdiscon under Pajala Marknad då detta blev otroligt uppskattat av dom cirka 30 ungdomar som besökte discot och vi hoppas på fler deltagande ungdomar även från andra kommuner, säger Maria Brodin.

* Slussen är en integrerad arbetsmarknadsenhet som har till uppgift att stötta Pajalabor som står utanför ordinarie arbetsmarknad.

Marias bästa tips:

  • Marknadsföring- se till att nå ut med eventet i god tid
  • Det är viktigt med bra underhållning i form av en DJ eller uppträdande
  • Lyssna på ungdomarna, vad vill de ha? Gå gärna in i skolan och prata med dom om möjligheten finns
  • Tiden, inte för tidigt för då tenderar dom att kanske ”hänga” ute senare i alla fall

IQ:s motivering till certifieringen

Med lyhördhet och entusiasm har initiativet Drogfritt disco för unga på Pajala marknad skapat en plats för unga att delta i marknaders festligheter utan alkohol i fokus. En smart lösning med fokus på inkludering och delaktighet. Det är för denna handling som projektet har certifierats av IQ.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad