Projekt 1210

Drogfri skolavslutning – Karlskoga och Degerfors kommuner

Ungdomar i Karlskoga och Degerfors kommuner firade in sommarlovet under ett alkohol- och drogfritt arrangemang.

Skolavslutning kan innebära att ungdomar gör sin alkoholdebut. Sedan 2012 har Karlskoga och Degerfors kommuner, tillsammans med ett flertal sponsorer, därför arrangerat ett drogfritt arrangemang i samband med skolavslutningen.

Syftet med Drogfri skolavslutning är att ge ungdomar möjlighet till en drogfri miljö och därmed ge dem förutsättningar för att skjuta upp alkoholdebuten samt göra hälsosamma val. Målgruppen för arrangemanget Drogfri skolavslutning är elever i årkurs 7 upp till årskurs 1 på gymnasiet.

Nykterhetskontroll
Arrangemanget är helt gratis och genomförs i Nya Folkets hus i Karlskoga. För ungdomar i Degerfors går gratis buss till och från arrangemanget. Drogfri skolavslutning marknadsförs under våren med hjälp av annonser, affischer, foldrar, sociala medier samt dialoger med ungdomar.

Området är tydligt avgränsat och drogfritt. För att komma in på arrangemanget, behöver ungdomarna delta i aktiviteten Blås grönt. Detta innebär att alla ungdomar får blåsa i en alkoholmätare och de som blåser grönt (nyktert) släpps in på arrangemanget. I och med att ungdomarna blåser grönt är de även med i en utlottning av ett pris under kvällen.

Aktiviteter, framträdanden och tävling
Ungdomarna i Karlskoga och Degerfors är själva med och påverkar vilka aktiviteter som ska arrangeras. Under 2016 års arrangemang blåste över 500 ungdomar grönt och tog därmed del av musikuppträdande av lokalt band samt aktiviteter såsom klättervägg, speed-shooting, segway, bungy run, dansuppvisning, hinderbana och sumobrottning.

För första året deltog lokala freerunning-utövare, vilket kommer utökas till nästa år. Boris René från 2016 år melodifestival samt från Degerfors IF uppträdde tillsammans med lokala ungdomar. Därefter stannade Boris för selfies, mingel, prisutdelning och speedshooting under kvällen, vilket blev ett riktigt lyckat inslag.

Kvällen avslutades med skumdisco. För dem som hellre ville ta det lugnt och umgås fanns möjlighet sitta i soffor utomhus. Under kvällen kunde ungdomarna vara med i en fototävling genom att ladda upp kvällens häftigaste bild av skolavslutningen. Vinnaren presenterades på kvällen och det bjöds på pannkakor med sylt och grädde.

Uppskattat arrangemang och lyckat samarbete
Under hela arrangemanget har ungdomarna möjlighet att lämna synpunkter kring avslutningen via ett åsiktsträd. Hela arrangemanget utvärderas sedan även vid hemgång och totalt 98 % av ungdomarna var nöjda med Drogfri skolavslutning. Det höga deltagandet och utvärderingen är ett tydligt kvitto på att arrangemanget uppskattades.

Kommunerna samarbetade med Röda Korset, Räddninstjänsten, Folkhälsoförvaltningen, polisen och socialtjänsten kring skolavslutning. Arrangemanget genomfördes med hjälp av 35 funktionärer från kommunerna, Baptistkyrkan i Karlskoga samt Svenska kyrkan.

Drogfri skolavslutning var ett lyckat samarbete som arrangörerna ser fram emot att fortsätta med för att erbjuda ungdomarna en minnesvärd skolavslutning.

 

Artiklar kring arrangemanget:

http://nwt.se/karlskoga-degerfors/2016/06/01/uppskattad-avslutning

https://nwt.se/karlskoga-degerfors/2016/06/09/succe-pa-drogfri-skolavslutning

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad