Projekt 1376

DrinkcUP sprider kunskap om ofrivillig drogning till gymnasieelever i Uppsala

Oron för att bli ofrivilligt drogad är stor bland unga. Många har varit med om eller hört om andra som fått droger i glaset. Det här ville elever vid Ekonomiprogrammet på Lundellska skolan i Uppsala förändra när de startade UF-företaget DrinkcUP.

-Vi vill bidra och ta ansvar för att minska ett stort samhällsproblem som ofrivillig dragning är.

Det säger Danijela Bremler, vd och grundare av företaget tillsammans med kamraterna Carl Brander Gustafsson, Tilda Rönnquist, Madeleine Hörnqvist och Carl Runnegård.  

Ett UF-företag är en del av Ung företagsamhet i Uppsala, ett program som utbildar gymnasieelever i företagande och entreprenörskap.  

Undersökning för att förstå oron bland unga tjejer
För att få en bild av hur stor oron för att bli ofrivilligt drogad är, inleddes arbetet med en marknadsundersökning på Facebook, riktad till unga tjejer i Uppsala. Resultatet visade att 80% kände oro inför ofrivillig drogning och att 70% själva blivit eller känner någon som utsatts. Resultatet berörde så mycket att det uppmärksammades i Uppsala Nya Tidning (UNT).  

Nu inleddes nästa steg i arbetet – att öka kunskap om problemet och att erbjuda en produkt som kan skydda från att få droger i glaset.

 –Genom engagemang och att fler hjälps åt med att sprida informationen kan vi alla stå tillsammans i visionen om att ”ingen ska bli ofrivilligt drogad”, säger Carl Runnegård.

Uppskattade föreläsningar på skolan
Genom föreläsningar för andra elever på skolan har DrinkcUP kunnat redogöra för fakta om vad som händer när man får i sig narkotika och hur det kan gå till när man blir ofrivilligt drogad. En viktig del har också varit att berätta om vilka allvarliga konsekvenser det kan få om man blir drogad, som rån och sexuellt utnyttjande. Budskapet är att vara uppmärksam och rädd om sig i utelivet. 
 
Parallellt med att föreläsa har DrinkcUP sålt en produkt som ska skydda individen från att få något i glaset. Produkten är ett formbart ”lock” i tyg som kan sättas på glaset och därmed hindra personer från att lägga ner något i det.

– Vårt föreläsande har haft stor inverkan och blivit starkt omtyckt av både lärare och elever. Eleverna har blivit påminda om att det är otroligt viktigt att vara försiktiga, där vi på DrinkcUP finns för att få dem att känna sig tryggare genom ökad kunskap, berättar Carl Runnegård.  

Utvärderingar av föreläsningarna har visat att de varit uppskattade och att många fått en tankeställare och större insikt om problemet. 

 –Så länge vi kan bidra till ökad trygghet bland unga är vi glada. Vi är ett UF-företag som vill finnas där och minska risken att bli ofrivilligt drogad i utelivet. På så sätt kan vi förebygga ett problem kopplat till alkohol, avslutar Carl Runnegård.

Läs mer om DrinkUP på deras egen sajt!