Projekt 1305

Lovaktiviteten Countryhack samlar ungdomar i Asklanda

Med syftet att visa att gaming är gemenskap skapades Countryhack – en datorspelsfestival för ungdomar där alla blir sedda.

Allt tar sin början sommaren 2011 med ett vanligt LAN mellan ett antal kompisar i en gympasal i Asklanda. Efter ett antal gånger konstaterades att allt fler ville vara med. Det var upprinnelsen till att Contryhack startade med sitt första LAN med internet. Sedan har Countryhack växt och blivit ett alltmer populärt event. 

– Under våra event spelas det många spel. Men det största är CS:GO och League of legends. Men även många gamla klassiker så som, Super smash bros. Mario kart och Age of empiers, säger Felix Brunnegård som är styrelseledamot för Cable Connectors SpelSällskap på Eventet.

E-sport med gemenskap

Det alkohol- och drogfria eventet Countryhack hålls under skolloven i någon av idrotts- och aktivitetshallarna Tångahallen eller Byahallen i Asklanda. Ett crew som består av både ungdomar och vuxna i åldrarna 14–62 år jobbar med eventet. Syftet är att skapa gemenskap via e-sporten.

– Vi har folk i vårt crew som kallas “LAN-kamrat” som bara satsar på hänga med ungdomarna, för att alla ska känna sig hemma hos oss! säger Felix Brunnegård.

Att samla unga kring ett gemensamt intresse under skolloven bidrar även till att förebygga alkoholdebuter och riskbeteenden.

”Pure heaven” tycker ungdomarna

Under det senaste eventet hade cirka 140 personer i åldrarna 14–29 en datorplats och ytterligare cirka 100 personer besökte eventet. Det var dock lägre än förväntat, men eftersom eventet låg under påsklovet räknar man med att många var bortresta. Besökarna kunde utöver att spela lyssna på konserter och handla i den alkoholfria baren. 

– Gemenskap. Och faktumet att jag får sitta hela natten och spela. Pure heaven, sa en av besökarna.

Countryhack anordnas av den ideella föreningen Cable Connectors SpelSällskap.

– Countryhack vill vara en mötesplats där unga får mötas över sociala och kulturella gränser. Vi tror genom att vårat event är alkohol och drogfritt att vi kan få visa på att man kan umgås och hitta på saker utan alkohol och droger, säger Felix Brunnegård.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad