Projekt 1186

Chilla med PDOL – nyktert krypin under Piteå Dansar & Ler

På festivalen Piteå Dansar & Ler skapades ett alkohol- och drogfritt område för ungdomar, där de kunde chilla, umgås och delta i aktiviteter.

Festivalen Piteå Dansar & Ler (PDOL) arrangeras årligen i centrala Piteå. Det är en gratisfestival och där evenemang arrangeras i samarbete med företag och föreningar från olika platser runt om i Piteå. Piteå Dansar & Ler är, med sina 120 000 besökare, en Sveriges äldsta och folkkäraste festivaler med besökare från hela landet.

Under många år har festivalen kantats av stökigheter. Arrangörerna har därför aktivt och helhjärtat jobbat hårt för att förbättra festivalens rykte, alkoholkultur och minska våldsbrott och vandalisering. Ett led i detta var att skapa ett helt unikt område för unga vid festivalen.

Under 2015 års festival fick ungdomar sitt alldeles egna nyktra område, mitt i festivalens centrum bredvid stora scenen på Byxtorget. Området var utformat efter temat ”Chilla” och fick namnet Chilla med PDOL. Ett alkohol- och drogfritt område för ungdomar i åldrarna 13-19 år, där de kunde chilla, hänga och delta i aktiviteter.

Inspirationen till Chilla med PDOL kom från ett tidigare initiativ, Drogfri Exit, där grundidén var att premiera ett positivt beteende bland ungdomar, främja ungas drogfrihet och stimulera föräldraansvaret. Genom Chilla med PDOL ville man förnya idén och ge utrymme för att lyfta frågor och diskussioner.

Aktiviteter, diskussionsforum och tävling
Resultatet blev ett område där besökarna på dagtid hade möjligheten att prova på olika aktiviteter, spela spel, måla graffiti och se graffiti-artister måla, eller bara chilla. Under kvällstid arrangerade organisationen Connextions Norrbotten – Människan i Centrum diskussioner kring alkohol, normer och grupptryck samt informerade om deras förebyggande arbete kring droger och psykisk ohälsa. Connextions arrangerade även en Blås Grönt-tävling där deltagarna fick blåsa i en alkoholmätare. Deltagarna som blåste grönt (nyktert) kunde vinna fina priser.

Alla som ville hade även möjlighet att visa sitt stöd för en drogfri livsstil genom att signera en stor tavla med texten ”ett drogfritt Piteå”.

Området öppnade under torsdagen den 23/7 2015 och var öppet hela festivalen ut, både under dag- och kvällstid.

Chilla med PDOL hade uppskattningsvis 2500-3000 besökare under de tre dagarna som området var öppet och närmare 800 personer signerade tavlan ”ett drogfritt Piteå”.

Målinriktat arbete lönar sig
Enligt Fredrik Nilsson, festivalgeneral Piteå Dansar & Ler, är det viktigt att inte sätta alkoholen i fokus när man arrangerar en folkfest så som PDOL. Istället är det viktigt att skapa aktiviteter som människor i alla åldrar kan samlas kring, i en härlig miljö som inte präglas av alkohol eller droger.

– Sen är det otroligt viktigt att lyfta frågorna runt alkoholen för att arbeta förebyggande. PDOL ska vara en festival där vi tillsammans kan hjälpa samhället att lyfta och prata dessa om frågor, menar Fredrik.

Arrangemanget var väldigt uppskattat av besökarna. Med fokus och med ett målinriktat arbete har festivalen fått ett bättre rykte och blivit en mer inkluderande och tryggare mötesplats för alla åldrar.

Initiativet Chilla med PDOL kommer att  leva vidare och arrangörerna hoppas att kunna utveckla konceptet ännu mer inför nästa år.