Projekt 1361

Bara gröna blås på Bravikens pappersbruk

Med nya rutiner ser pappersbruket till att inga transporter in på brukets område körs av en onykter chaufför – en insats som gett tydligt resultat!

Bravikens pappersbruk* producerar tusentals ton papper, som sen transporteras på olika vis till kunder både i Sverige och internationellt. Förutom tradition, teknik och miljömedvetenhet har företaget också tänkt till angående alkohol genom att införa alkoholtester för alla sina transporter.

Ny rutin infördes
Under början av 2016 misstänkte truckförare vid pappersbruket doften av alkohol bland externa chaufförer av produkttransporter. Efter en utredning och noggrann undersökning blev det tydligt att här behövdes en ny rutin.

Tillsammans med Vaktbolaget och Polisen togs en ny rutin fram för att säkerställa att inga chaufförer var påverkade av alkohol. En alkoholmätare, som tidigare enbart använts vid misstankar om onyktra chaufförer blev en del av den dagliga verksamheten.

Den nya rutinen krävde ett grönt blås i alkoholmätaren för att komma in på pappersbrukets område. För hen som blåser rött har pappersbruket tagit fram särskilda riktlinjer om hur det ska hanteras. Om personen kört bil påverkad tillkallades alltid Polis.

En ytterligare del av insatsen är införandet av slumpvisa alkohol- och drogkontroller av den egna personalen. Något som idag känns självklart på pappersbruket.

Bättre resultat – år för år!
Varje år genomförs mellan 12 000 – 15 000 blås i alkoholmätaren vid entrén på pappersbruket. Under 2016 blåste 26 chaufförer positivt, 2017 var det 22, och 2018 var det totalt 20 stycken. 2019 var det bara 12 chaufförer som blåste positivt och inte fick lämna området – en klar minskning.

Genom historiken från statistiken kan vi även få fram vilka veckodagar och klockslag som vi behöver vara extra vaksamma vid kontrollerna. Man kan till exempel tydligt se att tisdagar är den dag då minst antal blåser rött medan fredagar toppar veckan, säger Mattias Brodén, avdelningschef för utveckling & logistik på Holmen AB.

Den nya rutinen visar på ett ställningstagande från Bravikens pappersbruk när det gäller alkohol och transporter. Pappersbruket är övertygade om att den nya rutinen har en positiv effekt både på verksamheten i sig, men framförallt utanför området på allmänna vägar.

* Bravikens Pappersbruk är en del av Holmen AB inom affärsområde Holmen Paper.

 

Tips från Bravikens pappersbruk:

  • Ta fram en tydlig vision och ett mål för vad ni vill åstadkomma.
  • Samarbeta med lokal polis.
  • Många kommer att påstå att det inte går, stå fast vid er linje!
  • Starta enkelt och utveckla rutinen vart eftersom.