Projekt 1295

Alkispodden – ett personligt samtal om alkoholism som vill få fler att tänka till

Alkispodden är ett personligt samtal mellan Johan och Roger, två nyktra alkoholister som ger den osminkade bilden av alkoholism.

– För att inspirera, hjälpa, uppmärksamma och medvetandegöra människor som är nyfikna på, eller rädda för, alkoholism, startade vi Alkispodden, säger Roger.

Alkispodden är ett personligt samtal mellan Johan och Roger som bottnar i deras egna erfarenheter, tankar och åsikter. Om vägen genom alkoholism till att bli nykter eller tillfrisknande. För det är något de är tydliga med – de kommer aldrig att bli friska från alkoholismen. De måste jobba med sig själva varje dag för att behålla det som de har, möjligheten att få leva ett nyktert liv. 

– Vi är inga helgon. Vi är heller inga experter. Vi har inga mandat att ge råd, eller säga hur någon annan ska göra. Vi pratar bara om det vi har gjort, det vi gör nu och samtalar om frågor – som vi inte alltid kommer att kunna ge några svar på, säger Johan.

Bortom stereotypen

Johan och Roger anser att fler borde få höra den osminkade bilden av verkligheten om ett ämne som är ganska stigmatiserat, alkoholism. Vanligtvis exponeras folk för en viss typ av alkoholister som den på parkbänken, rockalkisen eller filmalkisen etc. Tanken med podden är att visa en annan mer realistisk sida av alkoholismen.

– Jag trodde ju inte att jag var alkis eftersom jag inte var på parkbänken. Det tog mig ganska lång tid att inse att min parkbänk kanske var den där barstolen inne på krogen. Men jag var lika mycket i ett alkoholmissbruk ändå, berättar Johan i podden. 

Roger drack varje dag. För honom gick hela livet ut på att dricka. Det var hans hemliga grej och han gjorde det ofta i smyg. Det kunde vara i garaget, i bilen eller på toaletten på jobbet. Ändå sa han till sig själv varje morgon ”idag ska jag inte dricka”.

– Jag visste att jag hade ett onormalt beteende, men jag kopplade det inte till att jag var alkis då. Det är 11 år sedan Roger slutade dricka och han jobbar varje dag med sig själv och det känslomässiga. Något som är återkommande i podden, kopplingen mellan att hantera sina känslor och alkohol.

Vikten av medvetenhet

Johan och Roger menar att tillsammans kan vi avstigmatisera den tabubelagda sjukdomen alkoholism och öka förståelsen för vad alkoholism är – att den kan drabba vem som helst, men att det går att tillfriskna. 

– Vi tror också att ökad medvetenhet är vägen framåt och vi gör det via podden. Vi vill att människor ska bli mer nyfikna på varför de dricker, hur de dricker och om det till exempel är något de försöker fly bort ifrån, som det ju var i vårt fall.

Många lyssnare

Alkispodden är ett helt oberoende initiativ. Johan och Roger företräder inga andra personer, gemenskaper, sammanslutningar eller organisationer.

Idag finns 21 avsnitt av Alkispodden inspelade att lyssna på via Spotify, Podcaster, Acast, SoundCloud med flera ställen där poddar finns. Det första avsnittet spelades in i juni och när 20 avsnitt var inspelade hade podden haft drygt 12 500 lyssningar. Varje fredag släpps ett nytt avsnitt.

– Vi hoppas att de som lyssnar kan ta med sig något som berör dem. Som kan ge dem hopp eller hjälpa dem där de är, säger Roger. 

Podden har fått väldigt positiv respons av lyssnare som bland annat lyft att den verkligen berör, fått dem att reflektera kring sitt och andras förhållningsätt till alkohol och når ut till människor – oavsett hur deras relation till alkohol ser ut.

Sagt om Alkispodden av lyssnare: 

”Stort tack för podden! Ni håller en fantastiskt bra och inkluderande nivå som gör att ni når ut till både nyktra alkisar, anhöriga, nyfikna och kanske till och med en och annan som är på väg till botten.” Alex

”Jag kommer att lyssna mer! Tack för en bra och viktig podd. Den skapar tankar även hos mig som inte har så mycket erfarenhet av alkohol eller beroende. Något som alla borde lära sig mer om.” Ann-Sofie

”Inte bara för alkisar! Även om fokus i podden är kring livet att vara en nykter alkoholist så har det fått mig som icke-alkoholist att reflektera över mina egna beteenden. Tack för att ni hjälper mig att tänka lite mer nyktert!” Emelie

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad